Friday, August 22, 2014

Solat Jenazah Ghaib (MH17)


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Alhamdulillah, selapas Solat Jumaat tadi dapat menunaikan Solat Jenazah Ghaib untuk Allahyarham Allahyarhamah penumpang dan krew MH17.

Usaha yang murni daripada pejabat agama mohon semua masjid melakukan Solat Jenazah Ghaib ini selepas Solat Jumaat.

Moga amalan kita semua diberkati oleh Allah


Cara solat ghaib:
1. Sama je dengan cara solat jenazah biasa, cuma niat sahaja ubah sikit. Tambah "yang ghaib ini".
2. Mengadap ke arah kiblat
"Sahaja aku solat ke atas mayat (lelaki/perempuan) yang ghaib ini, empat takbir fardhu kifayah (sebagai imam/makmum, kalau solat jemaah) kerana Allah"

Dalil solat ghaib:
Dari Abu Hurairah ra berkata: 
"Bahawa seorang berkulit hitam yang biasa menyapu masjid, suatu hari Rasulullah saw merasai kehilangannya (tidak melihatnya). Lalu baginda bertanya kepada sahabat, para sahabat menjawab "Dia sudah meninggal dunia". Rasulullah saw bersabda "Mengapa kamu tidak memberitahuku?" Kemudian baginda menyambung "Tunjukkan aku di mana kuburnya". Setelah ditunjukkan, baginda mensolatkannya (di tepi kuburan itu) kemudian bersabda "Sungguh kuburan ini penuh dengan kegelapan bagi para penghuninya dan sesungguhnya Allah meneranginya sebab solatku ke atas mereka"
[Riwayat Muslim, Sahih Muslim, no 1588]

Dari Abu Hurairah ra katanya: 
"Pada hari kematian Raja Najasyi (raja Habsyah), Rasulullah saw mengumumkan kepada orang ramai. Sesudah itu baginda pergi ke tempat solat, lalu baginda bertakbir empat kali (solat ghaib)"
[Riwayat Muslim, Sahih Muslim, no 951 dan Riwayat Bukhari, Sahih Bukhari, no 1188]

Sa'id bin Al-Musayyab berkata "bahawasanya Ummu Sa'din meninggal ketika Nabi saw tidak ada. Sekembalinya baginda, beliau bersolat bagi jenazah itu padahal telah berlalu sebulan lamanya"
[Riwayat at-Tirmidzi]WASSALAM

5 comments:

 1. Salam atuk..lamanya menyepi, welcome back :))

  Sebak sangat tengok siaran kat TV siang tadi. Moga roh mereka yang beriman ditempatkan disisi orang-orang yang soleh dan solehah.

  ReplyDelete
 2. salam tuk
  lamanyaaaaaaaaaaaaaa saya x mai sini ;)
  tkasih sharing mengenai solat ghaib nie
  semoga semua mangsa MH17 tenang disana abadi

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum
  Apa kabar atuk n ummiross
  Masih ingat mk wan lg ke....hehehe...rehat pnjang

  ReplyDelete
 4. e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  WhatsApp Number::::::::::[+60]1123759663
  Telephone..Number:[+60]1123759663
  email:::::::hafizulbin365@gmail.com
  Name::::Hafizul Bin Haziq
  Country:::Malaysia
  [[[[di atas adalah data peribadi saya]]]]]
  Kemarau kewangan saya berakhir pada bulan ini apabila saya fikir semuanya adalah urusan perniagaan dengan beberapa rakan saya di Kuala Lumpur beberapa bulan yang lalu perniagaan yang bernilai beberapa Rm785.000.00 yang keuntungannya sudah cukup untuk kita semua untuk berkongsi keuntungan tetapi akibat kegagalan perniagaan, kita semua mendapati bahawa kita mempunyai masalah kewangan yang sangat besar kerana saya tidak mempunyai wang untuk bergantung pada ketika perniagaan gagal kerana saya melabur semua saya dengan saya pada perniagaan jadi saya berada di sangat sangat maaf jadi saya terpaksa mencari bantuan kewangan saya sebenarnya telah ditolak oleh beberapa bank sebagai hasil dari kadar pinjaman mereka dan juga syarat mereka jadi saya terpaksa melalui beberapa blog sehingga saya datang menghadapi dengan Iklan Syarikat Ibu. saya menghubungi Ibu dengan segera selepas melalui beberapa proses yang sangat fleksibel permintaan pinjaman saya sebanyak Rm440.000.00 telah diluluskan oleh pihak pengurusan dan pada keesokannya Lembaga Pengurusan Peminjaman Pinjaman dikreditkan saya tanpa menangguhkan berkat ini dari ibu yang dapat menyelamatkan anda hari ini dari apa-apa embarrazement kewangan anda menjadi ibu hubungi Ibu sekarang untuk pinjaman anda yang berubah e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY "ISKANDAR LENDERS"
  [[[[Berikut adalah data peribadi saya]]]]
  Country::::::Malaysia
  Name::::::::Hafizul Bin Haziq
  email::hafizulbin365@gmail.com
  Telephone Number:[+60]1123759663
  WhatsApp Number::::::::[+60]1123759663
  e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

  ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Memberi Komen Pada Blog Atuk-phd® , Bersama² kita menuju kejayaan ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...