Saturday, March 27, 2010

Jakarta Menyambut Kami - Part 6 (Masjid Tanah Abang

Bismilahirahmanirohim
Assalamualaikum

Setelah makan nasi ayam penyet
masa untuk solat zohor dan asar,


Kebanyakan masjid di Jakarta terletak di atas sekali bangunan

Cantik bersih kemas
senantiasa ada jemah, dari kalangan pekerja dan pengunjung

tempat solat wanita, di atas

kawasan yang lapang

di jaga rapi

tempat ambil wuduk yang selesa
boleh kata semua tandas masjid, tandas berdiri (lelaki)

Wassalam

18 comments:

  1. Salam Haji rozali,
    SubahanaAllah..cantik ya Masjid ini, jemaah yang soalt juga ramai. Allhamdullah..

    ReplyDelete
  2. Salam Atuk Rozali..

    Apa khabar??

    Cantik senibinanya..bersih plak tu..

    Bestkan atuk dapat pi jalan2..Jauh berjalan..luas pandangan.

    Saya nak juga pi sana..tapi dah janji dgn diri sndiri..nak pi Mekah dulu..then baru pi lawat other places..

    Bye atuk..Selamat Malam

    Wassalam

    ReplyDelete
  3. Waalaikumusalam Musafir Islam

    Boleh dikatakan setiap pasaraya di sana menyediakan tempat solat (Masjid) yg besar dan selesa

    Terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  4. Waalaikumusalam Atikah

    Pergi umrah dahulu adalah pilihan yg tepat lagi jutu

    saya ni dah orang panggil atuk baru nak merasa tempat orang, itu pun sebab anak kat sana
    he he

    moga Atikah mimpi naik tikar terbang jumpa CL
    toing toing

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  5. salam atuk

    kemas , cantik , terjaga masjid nya, cuma satu je , kalau semua tandasnya utk lelaki berdiri, agak tidak menepati ciri 2 dlm islam yang mengkehendaki kita semasa berhadas kecil tidak berdiri

    ReplyDelete
  6. Salam Atuk Rozali,

    Akak pertama kali jejak kat sini, walaupun kita dah lama kat pdkm, ari ni tergerak nak jalan kat mah atuk ni, kenapa ada atuk tu, boleh akak tanya..

    Masa akak g jakarta tahun dulu, akak ada pegi kat tanah abang, kat tempat shopping tu..tak sempat nak explore, masa terhad sangat..cantik yer masjid nye. Akak duduk kat hotel millenium..jalan kaki ke tempat soping tu..

    ReplyDelete
  7. Assalamulaikum Pak Itam

    Sunah nabi buang air bertengung
    tapi semua masjid dan musallah yg saya singgah semuanya sama
    cuma satu masjid yang banyak tandas duduk, insyallah n3 akan datang

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  8. Salam ziarah kunjungan balas..

    ReplyDelete
  9. salam rozali,

    bersih & tenang jer nampak masjid tu...

    ReplyDelete
  10. Salam Rozali,

    Cantik masjid ini, tmpt wudhuk pun cantik, cuma tmpt buang air kecil jer yg cam tmpt orang putih....tp still ok sbb di tmpt shopping

    ReplyDelete
  11. Waalaikumusalam Kak Sidah

    Terima kasih banyak2 le kerana sudi bertandang ke blog saya yg baru ni
    sudi2kan menjadi follower saya

    masa belajar dulu jadi datuk penghulu, mula panggil penuh, kemudian tinggal orang panggil atuk jeeee
    dah tua kan

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  12. Waalaikumusalam PINATBATE

    terima kasih kerana sudi menziarah blog saya

    sudi2kan datang lain kali
    sudi2kan menjadi follower saya

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  13. Waalaikumusalam Hjh Zainab

    memang menteteramkan bila beribadat kat sini

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  14. Waalaikumusalam Rosli

    Ada masjid yg bersih dan ada juga yg kotor
    Insyallah n3 akan datang

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  15. Pernah pergi Jakarta pd 2008 tapi tak singgah Masjid, biasalah pempuan pegi shopping je. Terkejutlah tengok gmbr ada ke tandas lelaki ada tempat kencing berdiri ish..ish..pelik.

    ReplyDelete
  16. Salam Rosmawati

    Di Jakarta lebih senang untuk solat
    dimana-mana ada masjid
    mukin ramai orang wakaf

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  17. Salam Dato Rozali
    Cantik kan masjid2 di sana..tambah2 lagi jemaahnya ramai!
    Mama selalu tgk ruang silaturahim kat oasis menceritakan keindahan masjid atau surau2 yg di bina oleh org2 kaya di sana..hebat!

    ReplyDelete
  18. Waalaikumusalam mama ju

    memang masjid disana cantik2 belaka
    ramai yg wakaf
    di celah2 rumah ada saja masjid
    dlm satu tmn kadang2 ada 2 atau 3 masjid

    terima kasih
    wassalam

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Memberi Komen Pada Blog Atuk-phd® , Bersama² kita menuju kejayaan ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...