Tuesday, February 1, 2011

Spider Market, Kemboja - 8

Bismillahirahmanirohim

Assalamualaikum

Pengalaman pertama buat kami singgah di Spider Market, yang teletak diatara Phnom Penh dengan Daerah Kampung Cham. Kira kira macam R&R.

Selain daripada kedai makan, makanan ringan, terdapat juga buah-buahan tempatan

Yang tidak selesanya, kami dikerumuni peminta sedekah dan kanak kanak yang menjual buah buahan yang telah siap di kopek seperti nenas, nangka , asam jawa dan lain. Fasih berbahasa inggeris sambil merayu, memaklumkan hasil jualan ini untuk perbelanjaan sekolah mereka. USD1.00 untuk 2 bungkus, sedangkan orang tempatan boleh dapat 3 atau 4 bungkus

Ini labah labah punca nama tempat ini dan menjadikan ia tersohor

labah-labah goreng

burung goreng dan katak goreng

cengkerit goreng

lipas goreng
#@+...ada kah kawan kawan berani mencuba...+@#

gembira dapat lepas daripada dikerumuni daripada peminta sedekah dan jurujual, kerana meraka mengerumuni sebuah bas pelancong yang baru tiba

saya cuma beli limau bali ini sahaja, sebab geram tenguk warnanya, tapi tak semanis mana

Apa yang membuat pasar ini begitu menarik dan unik?
Ini adalah enam pasar yang paling unik di Asia, dan menjadi terkenal ke Eropah.

Anda harus meneka apa produk yang dijual di pasaran yang terletak di bandar Skuon ini. Ya, pasar ini juga dikenali dengan nama Spidervillage, memang menjual makanan ringan atau makanan ringan dari labah-labah tarantula, saiz yang paling besar sebesar telapak tangan orang dewasa. makanan ringan ini dijual dalam bentuk goreng. Jadi, mungkin hanya banyak horor jika anda memakannya.

Banyak yang mengatakan rasa makanan ini sepertinya campuran antara ayam dan ikan. Boleh buat pilihan sama ada mahu pedas ataupun tidak.

Yang pasti, jika anda makan kepala dan badan, akan melihat daging putih yang sama tersembunyi di antara bahagian-bahagian badan. Spider goreng juga boleh ditemui di hotel-hotel murah di Kemboja. Legenda mengatakan bahawa orang-orang Kemboja yang digunakan untuk makan labah-labah ketika pemerintahan Khmer Merah.

video

Wassalam

32 comments:

  1. assalamualaikum...

    atok, sy geli tgk kesemua makanan tue huhuhuhu...kalau saya kat cane, mahu termuntah gamaknya huhuhuhh

    ReplyDelete
  2. assalamualaikkum.. naik geli saya tengok katak goreng, lipas dan cengkerik..

    hehehe

    wsalam

    ReplyDelete
  3. as'salammualikum atuk..

    ya allah x sanggupnya lihat makan2 dia , geli geleman amy tapi kan amy tertarik dengan labah2 tue la. Bukan apa kalau dapat boleh sakat en.hubby dia takut labah2 haha...selalu kalau nampak labah2 kat rumah amy saja amek dan letak di pintu bilik air , confirm dia tak masuk punya bilik air tue..jahat amy kan hehe..

    ReplyDelete
  4. Assalamu'alaikum Tn Haji Rozali,

    Apa nama sykt pelancungan yang tuan gunakan? Saya plan hendak ke sana pada awal September tahun ini. Ada tiket promosi dari Air Asia RM98 pergi balik termasuk airport tax. Hendak merasa suasana hari raya di Kampong Cham.

    ReplyDelete
  5. Waalaikumusalam Sahrom

    kalau tenguk dlm you tube
    mat saleh selamba ajer makan

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  6. Waalaikumusalam Ibu

    snack bagi orang tempatan
    manis berlemak...he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  7. Waalaikumusalam Amy

    nakal juga amy ni yer
    tapi membawa kebahagian tak pa...

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  8. Waalaikumusalam Tn Hj Mohd Saad

    memang betul ler..tambangnya sangat murah..saya baru lepas tenguk

    saya baru2 bercadang nak buat rombongan kesana bersama kekawan blogger..kalau ada 20 orang dah ok ler

    kami pergi dengan kejora travel (www.kejoratravel.com)
    pergi ke kg cham atas permintaan kami

    kalau tak ramai, kosnya tinggi sikit

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  9. asalamualaikum, labah2 banyak gitu dia org bela ka?

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum..

    pasar ni, bukan menjadi destinasi pilihan saya..tak sanggup tengok gorengan2 itu..hu hu

    ReplyDelete
  11. tak lalu pun suya tengok makanan yg terhidang tu atuk.. geli3

    ReplyDelete
  12. Assalamu'alaikum hj.
    dah le binatang tu kita geli apa lagi nak di mkn nya..trgamak dia org ni ek.
    apa hukumnya mkn serangga tu..

    ReplyDelete
  13. Tengok labah-labah tu...mereka makan....Hmmm

    Semalam kami bawa Diba ke klinik...pipinya bengkak sebelah, dia kata ada labah-labah kecil gigit. Tambah bengkak pagi ini.

    ReplyDelete
  14. Waalaikumusalam KAMATO

    meraka tak bela tapi mereka cari dlm hutan
    keadaan mereka macam 60an kita
    tanah subur, sungai banyak ikan..mukin belum tercemar lagi

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  15. Waalaikumusalam Norh

    tapi kena pergi...untuk pengalaman
    he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  16. Waalaikumusalam Suya

    sedap bagi mereka
    rasa ayam campur ikan...

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  17. Waalaikumusalam Zue

    begitu lah dlm keadaan susah
    macam datuk nenek kita zaman jepun dahulu

    sebelum buat n3 ni saya cari kat google..tapi tak jumpa hukum makan labah2 tu,tapi kalau lipas atau binatang yg kotor tak boleh makan

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  18. Salam ckLah

    moga Diba dah sembuh seperti sediakala

    kena masa pergi di bota kanan semalam ke

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  19. Bestnya, kalau kena tarikh yang sesuai saya nak join. Agak-agak bila tu?

    5 - 10 Sept, tambang promosi Air Asia RM28.00 untuk single trip. Kalau pergi balik + airport tax RM96 sahaja seorang. Pegi sana ala-ala backpacker boleh jimat.

    ReplyDelete
  20. Assallamualaikum Rozali,
    kalau mama tak nak turun dari bas..biarlah tengok dari jauh pasar tu..sebab..kekadang rimas ngan penjual..semacam di Medan, then..mama geli melihat barang gorengan tu..
    tapi kalau ada kesempatan mama nak join juga kumpulan En Rozali ke Kemboja...boleh ke..

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum atuk...
    boleh telan ke tu atuk?
    goreng pakai rencah ape tu atuk?
    hahahaha.. sedap x?

    ReplyDelete
  22. Salam Tn Hj Mohd Saad

    nanti saya survey dahulu
    kalau ada 20 orang keatas
    boleh kita bercadang

    ReplyDelete
  23. Waalaikumusalam Mama Nadz

    saya senyum sahaja..lama2 dia orang boring ler

    saya pun tak sanggup makan..he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  24. Waalaikumusalam Sakinah

    saya tenguk dia orang makan pun dah geli geleman

    tak tahulah rencah apa dia orang pakai

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  25. salam atuk...

    ada try makanan eksotik tu ke...?hee hee...

    ReplyDelete
  26. salam rozali..memang seronok jika dapat merasai sendiri pengalaman kesana.

    agaknya bila nak buat..insyallah jika tak ada aral melintang nak ikut gaklah..tapi kalau mahal sangat mungkin tak kot.

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum Rozali

    spider,katak, cengkerik? oh no,no..tak sanggup 'ai'...hehe.

    Wasssalam

    ReplyDelete
  28. salam abe rozali : aper rasa katak goreng tu, nampak macam sedap jer..

    ReplyDelete
  29. Waalaikumusalam Sham


    oooooii...tidak sama sekali
    he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  30. Waalaikumusalam Kak Ina

    memang puas hati akak

    mukin tak lebih RM1500.00 all in

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  31. Waalaikumusalam Ummiross

    lazat bagi mereka
    he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  32. Waalaikumusalam Afeezz

    lemak berkerim
    he he he
    (tenguk pun dah tak berupa sanggup)

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Memberi Komen Pada Blog Atuk-phd® , Bersama² kita menuju kejayaan ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...