بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة
Hari Ahad semalam tiada kemana, jemputan kenduri pun tak ada. Jadi kesempatan ini untuk membuat kuih dan kebetulan nak membalas sumbangan daripada jiran-jiran.
Bahan Untuk Adunan:
250gm tepung gandum
450ml air
sedikit pewarna hijau
150ml minyak masak
garam secukup rasa
Bahan Untuk Inti:
1 biji kelapa parut-putih
50gm gula merah
50gm gula pasir
1 helai daun pandan
100ml air
garam secukup rasa
Cara Membuat:
1. Inti: satukan air, gula merah dan gula pasir dalam kuali besar. Jerangkan hingga larut. Masukkan daun pandan, kelapa parut dan garam. Kacau sehingga kelapa agak kering kemudian sejukkan.
2. Adunkan tepung gandum, air, minyak masak dan garam sehingga sebati. Kemudaian masukkan pewarna hijau dan dikacau rata atau blend.
3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper. Tuangkan satu senduk adunan dan ratakan hingga nipis. Apabila masak, angkat.
4. Bubuh sedikit inti kelapa di atas kuih tadi dan digulung dengan kemas.
5. Kemudian, kuih gulung siap untuk dihidangkan.
‘Aisyah r.a. Berkata : Rasulullah saw. bersabda
Jika Allah menghendaki kebaikan terhadap seorang raja, maka diberinya seorang menteri yang jujur, jika lupa diingatkan, dan jika ingat dibantu. Dan jika Allah menghendaki sebaliknya dari itu, maka Allah memberi padanya ,menteri yang tidak jujur, hingga jika lupa tidak diingatkan dan jika ingat tidak dibantu.
(Abu Dawud).
WASSALAM
kat sini dipanggil ketayap..
ReplyDeletekat sini pon kuih ketayap. tp ade gak org panggil kuih gulung
Deletesedapnya, terkecur dibuatnya,
ReplyDeletedah lama tak buat auntie tak buat, kena cari kelapa kisar utk buat intinya dulu..hik3x
Orang Pelis panggil kuih ketayap.
ReplyDeleteAs-salam ATUK..
ReplyDeleteKuih kegemaran saya ni TUK...saya pun panggil kuih gulung juga ni...suka buat sendiri sbb boleh letak inti dia banyak2...