Sunday, October 31, 2010

Sel Kanser Boleh di Lawan Dengan Bantuan Kunyit

Bismillahirahmanirohim

Assalamualaikum

Kunyit sudah sebati dengan masyarakat Melayu.
Daun dan isinya satu kumpulan rempah yang boleh dibuat
bahan campuran dalam masakan untuk memberi variasi rasa.


Dalam perubatan, zaman dahulu, dukun menggunakan
antaranya untuk menyapu di semua sendi badan.
Di zaman moden dijadikan untuk mengubati perbagai penyakit,
seperti diabetes melitus, usus, keputihan dan lain lain lagi.


Para penkaji mendapati bahawa kunyit juga mampu
membantu melawan sel sel kaser yang kadang kala
mampu bertahan walaupun telah melalui rawatan kemoterapi.


gambar gambar ihsan sheikh google

Wassalam

30 comments:

  1. Salam...
    Aruah mak mertua saya, sampai akhir hayat tak mau guna serbuk kunyit dalam masakan. Aruah mesti nak guna umbi akar kunyit hidup...Lengkuas, halia, kunyit...jangan dipisahkan dia kata.Banyak khasiatnya.

    ReplyDelete
  2. suke back to nature...banyak khasiat herba2 ni...sebab tu orang2 lama sihat2 belaka - insyaAllah

    ReplyDelete
  3. salam

    buat nasi kerabu kuning pun kami masukkan kuntit..wah sedap aromanya

    ReplyDelete
  4. salam ziarah:)

    Nice kalo kite guna benda2 nature ni, x perlu bergantung sangat pada bahan2 kimia skang ni, last2 memakan diri balik...

    ReplyDelete
  5. salam atuk,

    bunga kunyit memang minat buat ulam.

    wassalam.

    ReplyDelete
  6. salam ziarah atuk..trime kasih ats info ini

    ReplyDelete
  7. Waalaikumusalam ckLah

    masa kecil saya tukang tumbuk kunyit dan gaul kat ikan...sampai kuning jari2

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  8. Waalaikumusalam Cikgu Sonata

    tak boleh buat apa2
    kesuntukan masa..kena pakai serbuk juga...he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  9. Waalaikumusalam Iman

    orang tua2 kata
    boleh buang agin dlm badan

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  10. Waalaikumusalam Hasrul

    tu la sekarang ni,
    macam2 penyakit ada

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  11. Waalaikumusalam Ayahanda

    kat pasar tak pernah jumpa lagi...

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  12. Waalaikumusalam Sahrom

    lepas ni kita guna kunyit hidup...

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  13. Salam Atuk,

    Sy pernah mendengar, sampai satu masa kita akan kembali kepada alami untuk mengubati kesemua penyakit..Sy percaya bahawa dari Allah penyakit itu datang dan dengan izinnya jua penyakit itu sembuh..Insya-Allah
    Smg rakan atuk bertambah sihat melawan penyakit.

    ReplyDelete
  14. Salam dato,

    Teruskan selongkar rahsia alam. Mudah2an menjadi perubatan dan preventive utk kita bersama.

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum akhi Rozali..

    mata kunyit tu kalau dibuat ulam pun sodap...

    time kasih bagi petua...

    ReplyDelete
  16. Salam Atukk...

    saya mmg makan kunyit segar sekali sekala...
    utk kekal jelita...kononnya...hahha

    ReplyDelete
  17. Salam cik rozali..

    Kadang2 kunyit segar saya beli untuk buat ulam...rasanya sedap tapi tak leh makan banyak sebab panas...hahah banyak khasiat herba seperti kunyit, serai, lengkuas dll..

    ReplyDelete
  18. Salam Atuk,

    Kalau keluarga kakak masa bersalin selain jamu kena minum air kunyit campur dengan seketul garam kasar baik untuk peredaran darah dan muka tidak pucat. Cubalah.... (mereka yang dalam pantanglah... bukan Atuk)

    ReplyDelete
  19. salam atuk

    kunyit byk membawa kebaikan , stor kunyit pula byk membawa keburukan heheheheheh

    ReplyDelete
  20. Waalaikumusalam Syima

    kita berusaha..yg menentukannya hanyalah Dia

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  21. Waalaikumusalam Ain

    itu pun sebab kawan dah kena penyakit tuu
    apa yg berkaitan, kena ambil berat le

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  22. Waalaikumusalam Ummi Humaira

    saya pun suka buat ulam..kalau yg muda tuuu..lemakkk

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  23. Waalaikumusalam Taj

    memang nampak jelita
    dulu nak puji...takut pula....
    he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  24. Waalaikumusalam Shami

    kalau balik kg, semua tu jadi ulam..enak

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  25. Waalaikumusalam Kakzakie

    nasib baik saya baca sampai habis..kalau sekerat jalan..jadi muda 10 tahun...he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  26. Waalaikumusalam Pak Itam

    kena cari keburukan stor kunyit
    atau pak itam buat n3 pasal stor kunyit

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  27. salam atuk..

    finally dapat juga singgah sini , betul amy setuju kunyit memang banyak khasiatnya...

    ReplyDelete
  28. Waalaikumusalam Amy

    Alhamdulillah...ada kesempatan utk saya

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  29. salam Roz,

    tidak dinafikan...semua herba mempunyai 1001 khasiat, cuma kita agak malas nak guna sbb nak guna yg dah segera terjual di pasaran!

    masa kak nab bersalin anak no 4, mak bidan buatkan air ibu kunyit + lada hitam ---> suruh akak minum ===> termuntah akak!! katanya untuk menjarakkan kelahiran...oleh kerana akak tak patuh...akak pun bersalin tiap2 thn....heheheh (sebenarnya dah ditakdirkan begitu!)

    ReplyDelete
  30. Salam Atuk,

    Yang akak tau kunyit ni mmg banyak khasiatnya..kami sentiasa ada kunyit kat dapur tu..masak lomak cili api la atuk..
    Knab dalam pantang saya mmg tiap2 kali minum air ibu kunyit selama tiga hari berturut2..nak sihat minum jer ..

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Memberi Komen Pada Blog Atuk-phd® , Bersama² kita menuju kejayaan ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...