Bismillahirahmanirohim
Assalamualaikum
Kunyit sudah sebati dengan masyarakat Melayu.
Daun dan isinya satu kumpulan rempah yang boleh dibuat
bahan campuran dalam masakan untuk memberi variasi rasa.
Dalam perubatan, zaman dahulu, dukun menggunakan
antaranya untuk menyapu di semua sendi badan.
Di zaman moden dijadikan untuk mengubati perbagai penyakit,
seperti diabetes melitus, usus, keputihan dan lain lain lagi.
Para penkaji mendapati bahawa kunyit juga mampu
membantu melawan sel sel kaser yang kadang kala
mampu bertahan walaupun telah melalui rawatan kemoterapi.
gambar gambar ihsan sheikh google
Wassalam
Assalamualaikum
Kunyit sudah sebati dengan masyarakat Melayu.
Daun dan isinya satu kumpulan rempah yang boleh dibuat
bahan campuran dalam masakan untuk memberi variasi rasa.
Dalam perubatan, zaman dahulu, dukun menggunakan
antaranya untuk menyapu di semua sendi badan.
Di zaman moden dijadikan untuk mengubati perbagai penyakit,
seperti diabetes melitus, usus, keputihan dan lain lain lagi.
Para penkaji mendapati bahawa kunyit juga mampu
membantu melawan sel sel kaser yang kadang kala
mampu bertahan walaupun telah melalui rawatan kemoterapi.
gambar gambar ihsan sheikh google
Wassalam
Salam...
ReplyDeleteAruah mak mertua saya, sampai akhir hayat tak mau guna serbuk kunyit dalam masakan. Aruah mesti nak guna umbi akar kunyit hidup...Lengkuas, halia, kunyit...jangan dipisahkan dia kata.Banyak khasiatnya.
suke back to nature...banyak khasiat herba2 ni...sebab tu orang2 lama sihat2 belaka - insyaAllah
ReplyDeletesalam
ReplyDeletebuat nasi kerabu kuning pun kami masukkan kuntit..wah sedap aromanya
salam ziarah:)
ReplyDeleteNice kalo kite guna benda2 nature ni, x perlu bergantung sangat pada bahan2 kimia skang ni, last2 memakan diri balik...
salam atuk,
ReplyDeletebunga kunyit memang minat buat ulam.
wassalam.
salam ziarah atuk..trime kasih ats info ini
ReplyDeleteWaalaikumusalam ckLah
ReplyDeletemasa kecil saya tukang tumbuk kunyit dan gaul kat ikan...sampai kuning jari2
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Cikgu Sonata
ReplyDeletetak boleh buat apa2
kesuntukan masa..kena pakai serbuk juga...he he
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Iman
ReplyDeleteorang tua2 kata
boleh buang agin dlm badan
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Hasrul
ReplyDeletetu la sekarang ni,
macam2 penyakit ada
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Ayahanda
ReplyDeletekat pasar tak pernah jumpa lagi...
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Sahrom
ReplyDeletelepas ni kita guna kunyit hidup...
terima kasih
Wassalam
Salam Atuk,
ReplyDeleteSy pernah mendengar, sampai satu masa kita akan kembali kepada alami untuk mengubati kesemua penyakit..Sy percaya bahawa dari Allah penyakit itu datang dan dengan izinnya jua penyakit itu sembuh..Insya-Allah
Smg rakan atuk bertambah sihat melawan penyakit.
Salam dato,
ReplyDeleteTeruskan selongkar rahsia alam. Mudah2an menjadi perubatan dan preventive utk kita bersama.
Assalamualaikum akhi Rozali..
ReplyDeletemata kunyit tu kalau dibuat ulam pun sodap...
time kasih bagi petua...
Salam Atukk...
ReplyDeletesaya mmg makan kunyit segar sekali sekala...
utk kekal jelita...kononnya...hahha
Salam cik rozali..
ReplyDeleteKadang2 kunyit segar saya beli untuk buat ulam...rasanya sedap tapi tak leh makan banyak sebab panas...hahah banyak khasiat herba seperti kunyit, serai, lengkuas dll..
Salam Atuk,
ReplyDeleteKalau keluarga kakak masa bersalin selain jamu kena minum air kunyit campur dengan seketul garam kasar baik untuk peredaran darah dan muka tidak pucat. Cubalah.... (mereka yang dalam pantanglah... bukan Atuk)
salam atuk
ReplyDeletekunyit byk membawa kebaikan , stor kunyit pula byk membawa keburukan heheheheheh
Waalaikumusalam Syima
ReplyDeletekita berusaha..yg menentukannya hanyalah Dia
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Ain
ReplyDeleteitu pun sebab kawan dah kena penyakit tuu
apa yg berkaitan, kena ambil berat le
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Ummi Humaira
ReplyDeletesaya pun suka buat ulam..kalau yg muda tuuu..lemakkk
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Taj
ReplyDeletememang nampak jelita
dulu nak puji...takut pula....
he he
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Shami
ReplyDeletekalau balik kg, semua tu jadi ulam..enak
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Kakzakie
ReplyDeletenasib baik saya baca sampai habis..kalau sekerat jalan..jadi muda 10 tahun...he he
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Pak Itam
ReplyDeletekena cari keburukan stor kunyit
atau pak itam buat n3 pasal stor kunyit
terima kasih
Wassalam
salam atuk..
ReplyDeletefinally dapat juga singgah sini , betul amy setuju kunyit memang banyak khasiatnya...
Waalaikumusalam Amy
ReplyDeleteAlhamdulillah...ada kesempatan utk saya
terima kasih
Wassalam
salam Roz,
ReplyDeletetidak dinafikan...semua herba mempunyai 1001 khasiat, cuma kita agak malas nak guna sbb nak guna yg dah segera terjual di pasaran!
masa kak nab bersalin anak no 4, mak bidan buatkan air ibu kunyit + lada hitam ---> suruh akak minum ===> termuntah akak!! katanya untuk menjarakkan kelahiran...oleh kerana akak tak patuh...akak pun bersalin tiap2 thn....heheheh (sebenarnya dah ditakdirkan begitu!)
Salam Atuk,
ReplyDeleteYang akak tau kunyit ni mmg banyak khasiatnya..kami sentiasa ada kunyit kat dapur tu..masak lomak cili api la atuk..
Knab dalam pantang saya mmg tiap2 kali minum air ibu kunyit selama tiga hari berturut2..nak sihat minum jer ..