Tuesday, April 26, 2011

Tanah Abang, Hari Kedua-Jakarta 2011-3

Bismillahirahmanirohim

Assalamualaikum

Ibarat macam tidak sah, kalau ke Jakarta, tidak pergi ke Tanah Abang
cari punya cari terjumpa satu blog yang banyak mengesahkan Tanah Abang
kalau nak tahu secara lebih lanjut boleh melayari ke Tanah Abang Review

saya perhatikan corak dan fesyen terutamanya pakaian perempuan,
beg tangan perempuan
tidak sama antara satu kedai dengan kedai yang lain
kalau berkenan kena beli di kedai yang itu sahaja

Kecuali telekung, sesetengah pakaian lelaki, beg travel

Hari kedua berada di Jakarta, bersamaan hari jumaat.
menuju ke masjid yang terletak di lantai atap Tanah Abang
macam rasa pelik pula, melihat Khatib memberi kutbah
tidak membaca 'text', kerana kita di Malaysia sudah sebati,
Khatib membaca kutbah menggunakan 'text'

Selepas solat kami makan di food courd yang terletak di lantai 8

Isteri saya makan nasi goring Rp25.000 (RM9.00)

Saya suka cari makanan yang tidak ada di Malaysia
Nasi Pecel Spesial Rp25.00....sedap (macam pecal)

Lantai 8

Sambung shooping lagi





Ini hasilnya...hapir Rp2 000 000.00
he he...guna duit anak dahulu

Doa masuk pasar

Dari Umar bin al-Khattab ra. ia berkata: “Rasulullah saw bersabda:
‘Barangsiapa masuk ke dalam pasar dan mengucapkan:

لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِيْ وَيُمِيْتُ وَهُوَ حَيٌّ لاَ يَمُوْتُ، بِيَدِهِ الْخَيْرُ، وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرُ.

“Tidak ada Allah yang berhak disembah selain Allah, Yang Maha Esa, tiada sekutu bagiNya. BagiNya kerajaan, bagiNya segala pujian. Dia-lah Yang Menghidupkan dan Yang Mematikan. Dia-lah Yang Hidup, tidak akan mati. Di tanganNya kebaikan. Dia-lah Yang Mahakuasa atas segala sesuatu.”

Maka Allah akan tuliskan baginya sejuta kebaikan, dan hapuskan darinya sejuta keburukan, serta membangun untuknya sebuah rumah di surga.”

(HR. At-Tirmidzi dan al-Hakim)



Wassalam

33 comments:

  1. Assalamualaikum Rozali;

    waduh2,banyak bangat shoppingnya pak Rozali, hee...
    Ummiross kalau ke Tanah Abang suka cari telekung, memang cantik2 dan harga berpatutan.

    ReplyDelete
  2. Waalaikumusalam Ummiross

    bukan bapak, tapi ibunya yg banyak bershooping...bapaknya pegang beg plastik shj...he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  3. salam atuk

    biasa le, kita org lelaki pegang beg pelestik je hehehe

    tu soping kira sebelum duit rupiah yg tertinggal sampai hehehe

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Atuk..

    wah.. banyaknya soping... berjuta-juta sekali soping

    semua gembira kan.. si pembeli dan penjual sama2 senyum lebar

    ReplyDelete
  5. Assalam Bro Rozali

    Wahhh !!! banyak betul shopping. Sesekali apa salahnya ye...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum atuk..
    waa... bestnye pergi Jakarta atuk... pekena nasik pendang x tuk?

    telekong di indonesia murah2.. kalau pergi sana mama saya selalu borong telakung dengan beg2 telekung yg comel buat jual dkt sini... hehehe..

    Berapa lama disana atuk?

    ReplyDelete
  7. Atuk phd, tq sebab selalu support suya nyer idea n perasaan. Anyway.. TQ..ermm mana suya nyer ole2 ni atuk.. hehehe

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum,

    Ya udah....
    santai aje..

    ...antara dialog sitkom indonesia yang saya sering saya dengar...

    Kaya raya atuk kat sana...mesti kena buru..

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum abg rozali : tanah abang ni untuk shopping ker? ermm... mmg perabih duit la kat sini yek...

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum akhi Rozali..


    bawa balik sini 'Nasi Pecel Spesial' sikit noooo , kami pun nk rasa jugak...

    ReplyDelete
  11. Salam THR,

    tudia perabih jutaaan...
    mgg rabun teguk telekung gantung2 tu...lain la paternnya..mahal tak??
    menarik nooo....
    bila nak pi lagi....kirim sehelai bleh..hihii

    ReplyDelete
  12. Waalaikumusalam Pak Itam

    lenguh tangan pegang beg plastik
    he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  13. Waalaikumusalam Ibuintan

    berjuta rupiah ajerrr

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  14. Waalaikumusalam Yan

    tak le banyak sangat
    cuma letih ajer
    semua lantai dipusing...he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  15. Waalaikumusalam Che Sakinah

    nasi padang dah tentu pekena..

    cuma 6 hari ajer

    mama che sakinah ni kira2 perdagang ler yer...he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  16. Salam Suya

    itu yg termampu oleh saya
    dan mengharapkan suya berjaya dgn cemerlang

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  17. Waalaikumusalam Cikgu Humairi

    bila di jakarta bisa jadi tuan besar
    bilang ongkosnya ribu2...he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  18. Waalaikumusalam Afeezz

    memang tempat shopping, terutama bagi orang perempuan
    harga mukin separuh drp malaysia

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  19. Waalaikumusalam Ummi Humaira

    uhhhh
    sunguh enak sekali tapi..
    engak bisa dibawa pulang

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  20. Waalaikumusalam Ain

    telekungnya semua fesyen terbaru
    separuh harga drp malaysia
    boleh perabih duit..he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  21. dulu masa pasar tanah abang lama lagi murah..tapi tak sanggup nak msk kalau waktu tengahari..panas sungguh..selalu pegi pagi..dulu selalu gak borong dan jual telekung bila balik kat sini.

    pernah pegi 2-3 kali masa pasar yang ni baru buka. nak gi tapi hb tak nak pegi dah..dah boring..

    tempat ni sesuai untuk org pempuan ajer kan..org lelaki muka kelat sbb ashik keluar rupiah

    ReplyDelete
  22. wow...shopping :))
    kak nab suka beli telekung...murah & cantik!

    ReplyDelete
  23. assalamuaalaikum atuk,
    nengok pd harga nasi goreng Rp25.000 (RM9.00)mahal juga ya.
    apa yg sedapnya...

    ReplyDelete
  24. Salam Tuan haji.. melancong lagi ye?.. seronoknye ye.. cantik telekung2 tu..

    ReplyDelete
  25. Salam Kak Ina

    saya pergi juga pasar lama tu..oooo panas panas.., tapi nampak macam murah sedikit

    memang tempat perempuan ajer, lelaki tukang pegang beg plastik ajer..poket drp tebal, jadi kimpis...he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  26. SAlam bang..masa ALin pergi Jakarta baru2 ni tak sempat singgah Tanah Abang..cuma singgah Mangga 2 jek...

    ReplyDelete
  27. Salam Kak Nab

    itu tujuan utama...
    kali ini utk anak2

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  28. Waalaikumusalam Zue

    di tanah abang, makanannya boleh tahan harganya, sebab tempat tumpuan orang ramai

    saya suka ayam penyet....sedap

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  29. Waalaikumusalam Nur

    sesekali melancung

    telekung disana
    semua fesyen baru2....

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  30. Waalaikumusalam Alin

    ramai orang kata (jakarta) seronok lagi di tanah abang drp mangga2

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  31. Hj Rozali,

    Wah byk shopping dan makan pun sedap

    ReplyDelete

  32. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

  33. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Memberi Komen Pada Blog Atuk-phd® , Bersama² kita menuju kejayaan ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...