Tuesday, December 14, 2010

Puasa Sunat Muharam 1432

Bismillahirahmanirohim

Assalamualaikum

Selamat berpuasa sunat Muharam
pada 9 dan 10 Muharam
1432
(bersamaan 15 dan 16 Disember 2010)
atau 10 dan 11 Muharam


dari Abu Hurairah radiyallahu 'anhu bahwa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wassalam bersabda,
أَفْضَلُ الصِّيَامِ بَعْدَ رَمَضَانَ، شَهْرُ اللهِ المُحَرَّمُ. وَأَفْضَلُ الصَّلاَةِ بَعْدَ الفَرِيْضَةَ، صَلاَةُ اللَّيْلِ
“Puasa yang paling utama setelah Ramadhan adalah (puasa) di bulan Allah Muharram. Dan sholat yang paling utama setelah shalat wajib adalah sholat malam”.

Dan Al Imam Asy-Syaukani dan Al Hafidz Ibnu Hajar mengatakan puasa ‘Asyura ada tiga tingkatan. Yang pertama puasa di hari ke 10 saja, tingkatan kedua puasa di hari ke 9 dan ke 10 dan tingkatan ketiga puasa di hari 9,10 dan 11. Wallahua’lam

untuk maklumat lanjut sila rujuk disini

untuk amalan dan fadilat dibulan Muharam sila klik : KEHIDUPAN MAKKAH 2
Wassalam

28 comments:

  1. 2nd..Syukran saling mengingatkan.

    ReplyDelete
  2. Jom puasa....
    ckLah dah beli bijirin untuk buat bubur Asyura.

    ReplyDelete
  3. salam atuk............ terima kasih atasa ingatan. insyallah

    ReplyDelete
  4. salam cocoro

    selamat berkenalan
    saya rasa perama kali anda kesini

    terima kasih kerana sudi bertandang ke sini dan meninggalkan jejak

    dilain kali sudi2kan singgah lagi

    Wassalam

    ReplyDelete
  5. salam Cikgu Pinat

    Insyaallah
    sama2 mengingati

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  6. Salam ckLah

    selamat bersahur
    boleh kirimkan sedikit bubur tuuu
    he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  7. Waalaikumusalam LF

    Insyaallah
    kita puasa besuk

    atas izin Allah jua
    untuk saling mengingati

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  8. Waalaikumusalam Ibu Guru

    tolong kejutkan hubby sekali
    selamat bersahur

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  9. Salam Atuk,

    Insya-Allah bersama kita mencari keberkatan.

    ReplyDelete
  10. as salam atuk..terima aksih atas ingatan ini

    ReplyDelete
  11. As'salam atuk..

    thanks atuk atas ingatan , ikutkan hati nak laksanakan puasa sunat nie tapi apakan daya amy terikat dengan ubat2an.. kesihatan is no first insyaallah kena tunggu next year la jawabnya...

    ReplyDelete
  12. Waalaikumusalam Syima

    bangu syahur ke tadi
    selamat berpuasa

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  13. Waalaikumusalam Sahrom

    sama2 kita ingat mengingati

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  14. Waalaikumusalam Amy

    sudah ada niat..Insyaallah
    Allah makbulkan

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah,esok sama2 puasa lagi ye...

    ReplyDelete
  16. Salam Ummiross

    Insyaallah mlm ni kita bersahur lagi

    selamat berbuka

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  17. Waalaikumusalam Amy

    amin amin amin

    Wassalam

    ReplyDelete
  18. mencari2 bubur asyura di kampung..tak nampak plak tahun ni

    ReplyDelete
  19. selamat berposa :) blanje bukak pose bleh? he3

    ReplyDelete
  20. salam Iman

    baru malam tadi jiran bagi bubur asyura..tak dapat nak poss.. dah habis...he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  21. salam Hasrul

    hari puasa ke...
    Insyaallah .. boleh belanja

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  22. Salam THR,

    Selamt berpuasa...
    sama2 tingkatkan amal sempena ayura nie..
    Amin

    ReplyDelete
  23. As'salam atuk..

    amy datang menziarah atuk , sihat ke.. sunyi je busy ke...

    ReplyDelete
  24. aslkm Atuk...

    Mudah2an banyak rahmat kita perolehi dlm bulan muharam ni...

    ReplyDelete
  25. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

    Antara amalan disunatkan pada bulan Muharam:
    Berpuasa. Maksud Hadis: Barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharam pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun.

    Maksud Hadis: Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharam, iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.

    Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
    Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijah selepas Asar sebanyak 3X
    Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3X

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Memberi Komen Pada Blog Atuk-phd® , Bersama² kita menuju kejayaan ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...