Monday, October 31, 2011

Nenas Terkecil


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Semasa saya singgah untuk solat Zohor di Surau Al Ikhlasiah, Keramat Jaya. Terpandang sebiji buah nenas yang sungguh kecil diantara deretan pokok bunga yang ditanam dalam pasu yang menghiasi laman surau.
saiz buah lebih kecil daripada remote control

terkenal dengan panggilan nama Surau Biru


terdapat dua pasu


buahnya sebesar ibu jari kaki

Saya terbaca dalam satu blog Life Kami, mengatakan boleh buat ubat penyakit batu karang


Nenas

Penawar Penyakit Batu Karang

Nenas sejenis buah tropika yang dikenali dengan nama saintifiknya Ananas cosomos berasal dari keluarga Bromeliaceae dan mengandungi kandungam gula yang tinggi serta kaya dengan vitamin A, B dan C. Jus nenas merupakan sejenis minuman yang lazat dan baik untuk kesihatan, terutamanya bagi mengatasi kekeringan dibahagian bibir dan kulit muka. Nenas merupakan ramuan penting dalam rawatan tradisional. Ia melancarkan perjalanan haid serta berkesan mengatasi masalah-masalah pencernaan, pundi kencing, cacing dan kelesuan badan. Ia juga merupakan penawar yang penting bagi mengatasi penyakit batu karang. Amalan meminum jus nenas terbukti berkesan untuk mengatasi masalah kencing tidak lawas kerana kandungan enzimnya yang tinggi


rujukan disini




“Berubatlah kamu, kerana sesungguhnya Allah S.W.T yang menurunkan penyakit, Dia (Allah S.W.T) jualah yang menurunkan ubatnya.”
(Hadis Riwayat Ahmad)


Wassalam

31 comments:

  1. Assalamualaikum 'Atuk'..
    Comelnya nenas tu,cute je kan,hehe..

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum atuk : nama saintifik nenas ni adalah Ananas Nanus. kat umah saya ade pokok ni. baru lepas berbuah 1-2 bulan yg lepas

    ReplyDelete
  3. Waalaikumusalam Ummiross

    memang nampak comel ajer...

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  4. Waalaikumusalam Afeezz

    buat perhiasan ke atau tanam untuk buat ubat..

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  5. Salam Atuk,

    Kalau sy ke sana pun, mata sy dah tentu ke arah nenas yg comel nie. Bagi sy, nenas yg kecik tu sgt rare.

    ReplyDelete
  6. ya Allah uniknya..nampak comel je atuk..

    ReplyDelete
  7. salam atuk..

    keciknye buah nanas tu.. ape ek rsnye.. manis mcm buah nanas besar ke ek.. lady x pernah tahu khasiat nanas.. tp lady suka makan buah nanas.. :D.. sedap..


    p/s : atuk..lady baru berjinak2 ngn business online.. mehla jenguk blog lady yer.. ni blog tuk business tu http://tekadmajusdnbhd.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. xtau lak sy ada nenas sekecil tuh..kalu mkn kira sekali ngap jer..camane la nk mengupasny tu agakny ye

    ReplyDelete
  9. Waalaikumusalam Fara

    comel.....macam dah ranum...ajer

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  10. Salam Amy

    comel...
    macam nak minta ajer benih nya

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  11. Waalaikumusalam Lady

    kata blog satu lagi tu..manis rasa buahnya


    ps:Insyaallah

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  12. Salam Cahaya

    saya pun baru pertama kali tenguk
    tak malu ...terus ambil gambar

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  13. sepertinya saudara saya pernah ke masjid ini

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum....tuk...
    cucu tumpang lalu sini....
    kiut nenas tu..nak makan pun rasa tak sampai hati...

    ReplyDelete
  15. comel nenas tu, sesuai tuk hiasan taman

    ReplyDelete
  16. sangat kecil saiz nenas tu.. sy suka makan nenas :)

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum atuk...terimakasih sbb bagi info yg berguna ini senang nanti kalau terjadi sakit yg begini pd mama atau sesiapa boleh digunakn info ni...:)

    terimakasih sbb selalu komen kat blog mama yer...:)

    ReplyDelete
  18. Subhanallah....comel je rupa nenas kecil tu..

    ReplyDelete
  19. Assalammualaikum Atuk,
    tak pernah lagi tgk nenas sekecil ni...menarik..tq sharing:)

    ReplyDelete
  20. salam

    semua ciptaan Allah ada guna

    ReplyDelete
  21. salam tuk
    aah lah uniknya nenas tuu
    x banyak kan yg bersaiz mcm tuu

    ReplyDelete
  22. Salam Tulisan Ayah

    tempat jemaah selalu singgah disitu

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum Eita

    buat perhiasan ajer...
    Insyaallah boleh buat ubat

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  24. Salam Bobie

    boleh...ganjil sikit kan...

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  25. Salam Saiazuan

    Insyaallah
    mukin ada khasiatnya....

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  26. Waalaikumusalam Mama

    Insyaallah
    kita kongsi berssama

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  27. Salam Kak Aya

    Insyaallah
    mukin ada kegunaannya

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  28. Waalaikumusalam Nieza

    orang Cina suka tanam nenas ni..

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  29. Waalaikumusalam Ieda

    mukin jenis ni memang kecil saiznya

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  30. salam Tuan
    comeinya nenas tu
    teringat di kampung arwah atuk saya
    kami suka cari nenas kecil macam dalam gambar yang Atuk ambil ni..tapi kami masa tu budak2tak tau pula bolh buat ubat.kami buat main pondok2

    ReplyDelete
  31. saya ada tanam nenas ni..ada dua pokok.tanam atas tanah je,,dia mudah tumbuh..tak susah nak jaga..letak atas tanah pun dia boleh tumbuh elok..

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Memberi Komen Pada Blog Atuk-phd® , Bersama² kita menuju kejayaan ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...