Saturday, February 11, 2012

Bukit Tinggi-3


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Setelah 2 jam lebih menerokai Colmar Tropicale, bangunan yang bertemakan Prancis, kami nak ke Japanese Village pula.

Pada hari cuti-cuti begini, pengunjung ramai, jadi kenderaan sendiri tidak dibenarkan naik, kerana kawasan pakir yang terhad. Jadi kami beratur di pondok untuk menaiki van perantara.
Van ini disediakan secara percuma kepada pengunjung Berjaya Hill.

Sedang kami beratur, seorang pemandu van (kecil), bertanya 'ramai ke', kami kata ada dalam 30 orang. Mukin ada perasaan kesian dan dia berkata 'tunggu sekejap ye, saya nak bincang dengan kawan saya yang bawa van besar'

Van perantara yang terdapat di Berjaya Hill

Lebih kurang 10 minit, kumpulan kami dipelawa untuk menaiki van. Syukur, Alhamdulillah, masih ada insan yang perihatin dan penyayang.

Satu keluarga emak dalam satu van, mana yang kecil tu, beriba la...

terima kasih banyak-banyak kepada pemandu van kecil dan van besar. Terlupa pula nak tanya nama mereka

Cuba bayangkan, daripada tempat pakir dan tempat saya ambil gambar, baru separuh jalan.

Semasa pertama kali kami anak beranak datang dahulu, van ni boleh sampai ke atas. Oleh kerana ada tanah runtun, van tak boleh berpusing, mereka turunkan pengunjung di tempat pakir bawah sahaja.

Mendaki lebih kurang 150 meter jarak antara tempat pakir dengan Japanese Village

Rehat seketika, sebab penat mendaki
Emak tinggal di bawah, kerana tak sanggup nak mendaki

Nak ke Japanese Garden dulu ke atau Botanical Garden
(ketinggian 3500 kaki daripada paras laut)



Hadis Anas bin Malik r.a katanya:

Rasulullah s.a.w pernah bersabda:
"Sesungguhnya Bukit Uhud adalah bukit yang mencintai kita iaitu orang-orang mukmin dan kita juga memang mencintainya".

Nombor Hadith Dalam Sahih Muslim : 2467



WASSALAM

30 comments:

  1. Assalamualaikum.
    Menikmati keindahan alam ciptaan Allah sambil mengagongkanNya.

    Selamat bercutu2 Malaysia.

    TQ

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum atuk...wah bestn seronoknya dpt pi jejalan kat Bukit Tinggi...:)

    ReplyDelete
  3. Waalaikumusalam Cikgu Lai

    sengguh indah, bukit yg dipelihara
    bukan digondolkan

    terima kasih

    ReplyDelete
  4. Waalaikumusalam mama

    udaranya nyaman di sana mama

    terima kasih

    ReplyDelete
  5. dengar citer org je tp blm sampai lg ke sana...sejuk?

    ReplyDelete
  6. Salam PCL

    sejuk sikit2

    boleh bawa keluarga disana...nanti...

    terima kasih

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Atuk..

    Ramai tu Atuk, mesti meriah kan, percutian anak beranak.

    ReplyDelete
  8. Salam atuk..
    Seronoknya sertai aktiviti mcm ni..
    Bak kata perpatah 'jauh berjalan luas permandangan...'

    ReplyDelete
  9. sronok atuk berjalan :D

    tak pernah smpai bukit tinggi lg.. hehe

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum atuk

    Rehlah yang meniggalkan banyak kenanga seisi keluarga yang besar. Saya juga teringin nak bawa anak cucu ke sana insyaallah

    ReplyDelete
  11. atuk....seronoknya berfamily gathering mcm tu....

    ReplyDelete
  12. salam atok..
    atok.. bestnye..
    pergi dgn keluarga besar mesti lg seronok kan...

    ReplyDelete
  13. Salam Tuan Haji,

    jenuhnya bercuti...dari Perancis samapai ke Jepun dan masih buleh berjimat tu. Rezki kuarga Tuan Haji ada org menolong tuh!

    ReplyDelete
  14. salam... seronoknya jenjalan dgn family

    ReplyDelete
  15. Salam,
    Ada sekali dua ke mari tapi tak pernah sampai ke japanese village ni ... bestnya atuk bersama keluarga

    ReplyDelete
  16. Waalaikumusalam Ummiross

    meriah campur riuh rendah..he he

    terima kasih

    ReplyDelete
  17. Waalaikumusalam PM

    seronok tapi banyak panjat bukit

    terima kasih

    ReplyDelete
  18. Waalaikumusalam URY

    Alhamdulillah
    indah permandangan disini

    terima kasih

    ReplyDelete
  19. Salam Saiazuan

    boleh bawa awek kat sini ...he he

    terima kasih

    ReplyDelete
  20. Waalaikumusalam Mak Wan

    tentu anak cucu suka nanti....

    terima kasih

    ReplyDelete
  21. Salam Kamsiah

    selalunya berkumpul di kampung ajer...

    terima kasih

    ReplyDelete
  22. Waalaikumusalam Lady

    seronok ada...pening ada...sebab macam2 ragam...he he

    terima kasih

    ReplyDelete
  23. Waalaikumusalam Hjh Young

    teman naik van ajer Perancis ke jepun...longgor lutut

    terima kasih

    ReplyDelete
  24. Waalaikumusalam Liza

    sesekali ajer...

    terima kasih

    ReplyDelete
  25. Waalaikumusalam Dato' LF

    tenag jiwa berada di sana

    terima kasih

    ReplyDelete
  26. walau jaraknya agak dekat dgn tmpat tggl suya sekarang.. tp xsampai-sampai pun lagi ke sini..

    ReplyDelete
  27. Salam Suya

    indah tempatnya...kena pergi Suya

    terima kasih

    ReplyDelete
  28. assalamualaikum atuk : saya dulu dtg sini nak ke japanese garden ni pon semput gak kene daki bukit tuh... hahhaa

    ReplyDelete
  29. nampaknyerrr mmg best betoiii bercuti kat sana yerrr

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Memberi Komen Pada Blog Atuk-phd® , Bersama² kita menuju kejayaan ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...