Tuesday, February 14, 2012

Makan tengah hari tadi


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Rezeki yang Allah beri untuk tengah hari tadi
di kafeteria pejabat saya


Nasi + sayur petola + ikan kembung bakar + air suam = RM5.10

..................Alhamdulillah.................


Jom kita tengok apa makanan kegemaran Rasulullah SAW

1. Barli
Bagus untuk demam jika dibuat sup.

2. Kurma
Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.

3. Buah Tin
Buah dari syurga dan ianya boleh mengubati penyakit buasir.

4. Anggur
Nabi suka buah anggur kerana ianya dapat membersihkan darah, menguatkan pinggang dan membersihkan perut.

5. Madu
Ia adalah makanan segala makanan minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak.
Elok diminum diwaktu pagi dengan air suam.

6. Tembikai (segala jenis)
Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karater
dan wajahnya.

7. Susu
Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang,memperbaiki otak memperbaharui pandang mata, membuang kelupaan.

8. Cendawan
Baik untuk mata dan untuk perancang keluarga.

9. Minyak Zaitun
Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan,merawat radang perut.

10. Delima
Membersihkan tubuh dari syaitan dan bisikan syaitan selama 40 hari.

11. Cuka
Nabi selalu meminum dengan minyak zaitun (trend yang popular di restoren Itali)

12. Air
Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan, jangan diteguk akan mudah mendapat sakit pada hati.




WASSALAM

17 comments:

  1. mmm..simple tp sedap...atuk buat shima lapo la...puasa nii...huhuhu...

    ReplyDelete
  2. Amboi mak. Sedapnya lauk tengahari En.Atuk tadi.

    En.Atuk, sy suka minyak zaitun tu. Mslhnye, mhl sgt. Huhuhuhu....

    ReplyDelete
  3. sedapnya atuk...dahlah tghari td makan burger jek

    ReplyDelete
  4. Salam Shima

    oooooo...maaf.....selamat berpuasa

    terima kasih

    ReplyDelete
  5. Salam Fara

    masukkaan sedikit minyak zaitun kedalam semua masakan
    1 botol untuk 1 bulan, kira ok la..

    terima kasih

    ReplyDelete
  6. Salam Alin

    kalau saya tak boleh tahan lama dgn beger ajer...kena pekena nasi juga

    terima kasih

    ReplyDelete
  7. sekrang makanan dah makin mahal kan atuk?

    insyaAllah akan amalkn memakan makanan kegemaran rasulullah :)

    ReplyDelete
  8. simple2 macam nie makan ngan nasi panas2 memang sedap tuk ;)

    ReplyDelete
  9. Salam Atuk

    Ikan bakar tu memang saya suka. Tapi kat Tangling tu agak mahallah..pencicah dia sedap!
    Moga kita suka apa yg nabi kita suka.

    ReplyDelete
  10. Salam cik rozali

    Menu tengahari yang enak...heheh

    Jadikanlah setiap amalan rasulullah sebagai suatu amalan harian kita...juga..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Atuk..

    Saya lunch pukul 4 petang Atuk.. Makan bakso!

    Semua senarai Kegemaran RASULULLAH tu saya suka, kecuali cuka. Termakan cuka kalu mmg panggil ambulan la jawabnya.

    ReplyDelete
  12. salam atuk

    emalam bapak makan tgh dalam kereta je hehehe

    bapak makan tgh dah hampir magrib juga bila baru pulang dari noreh hehe

    lauk sotong masak kari dan ikan kering gurau serta ikan bawal goreng

    alhamdulillah, berselera

    ReplyDelete
  13. kurau, salah eja lah tok hehehe

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum atuk : macam mahal jer....

    ReplyDelete
  15. wahhhhh simple but mmg sedap ala-ala masakan macam ni..... best ingat masa duduk kat kampung lahhh

    Story terbaru blog kami...
    masalah kereta lembab tak ada pickup

    ReplyDelete
  16. Afdhal dan adalah lebih baik jika dinyatakan ia hadith, athar mahupun khabar dari sahabah insyaAllah..

    boleh rujuk syamail muhammadiah untuk mengetahui sifat makan Rasulullah s.a.w
    barakallhufik

    Penjelasan Status Zikir Taubat الهي لست للفردوس أهلا

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Memberi Komen Pada Blog Atuk-phd® , Bersama² kita menuju kejayaan ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...