Thursday, January 31, 2013

Pulau Langkawi - Kuih Tokiaw

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Semasa mengunjungi Pasar Malam, Pekan Kuah. Terdapat satu gerai yang sedang dikerumuni ramai orang. Mula-mula saya nampak iklan yang bertulis Tokiaw.

Tepung dituang pada plat

Diisi inti

Inti kaya dan inti kelapa
Rasanya lebih kurang kuih apam balik
Sedappppppp.....saya suka inti kaya


Menurut Bukhari-Muslim, Nabi SAW bersabda:

“Al-Habbah Al-Sawda’ mempunyai ubat bagi segala penyakit kecuali mati”.


WASSALAM

23 comments:

  1. ASSALAMUALAIKUM..

    mesti manis kan atok...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam

      saya rasa...cukup2 ajer

      Delete
  2. Salam Maulidur Rasul 1434H.

    Macam apam balik rupanya.

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum atuk...

    kat pasar malam ke ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam

      ya Afeezz
      sedapppp....

      5=RM1.00

      Delete
  4. Assalamualaikum atuk...

    Ini belum pernah jumpa masa dok langkawi dulu..

    tapi menarik je..

    Tetiba pulak teringat dangai...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam

      ramai orang yang membelinya...

      Delete
    2. Rulza

      saya tak boleh masuk blog anda...

      Delete
  5. apam balik versi langkawi tu Atuk..;)

    ReplyDelete
  6. bulan depan PM pergi Langkawi, kalau jumpa nak juga beli...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena beli....
      buda2 pun tentu suka

      Delete
  7. mungkin resepi awalnya dari apam balik kot..kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin kut
      cuma inti yang berbeza

      Delete
  8. macam apam balik kan
    sure sedap nie
    mudah nak makan sbb kecik sahaja ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah...sedap

      satu tu sekali ngap ajer

      Delete
  9. Kreatif mungkin mencari kelainan dari adunan apam balik.

    ReplyDelete
  10. as-salam atuk..
    menarik kuih dia ni..sy suka kuih yg berinti kelapa

    ReplyDelete
  11. Kalu saya kompom la saya amik yang kelapa! hehehe

    ReplyDelete
  12. salam Atuk, kira festime tgk...unik sungguh !

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum atuk...yer la betul ckp PCL first time tengok ni mesti sedap...;)

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Memberi Komen Pada Blog Atuk-phd® , Bersama² kita menuju kejayaan ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...