بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة
Pisang abu yang dipetik dua minggu lepas daripada belakang rumah tu hari, simpan dalam peti ais. Untuk nak bagi rasa kat anak anak yang balik pada cuti perayaan ini.
Petang semalam buatkan pengat
Alhamdulillah...anak anak suka
mereka kata sedap laaa pisang ini,
kalau nak dibandingkan dengan pisang yang biasa dibeli
Sambung makan lagi malam tadi, sambil menonton tv
Ada setengah orang kata....
pisang tidak sesuai simpan dalam peti ais
ada asid terkandung dalamnya.... betul ke...
Saidina Abu Bakar berkata;
“Sejak aku menganut Islam, belum pernah perut aku kenyang dengan makanan. Kerana aku ingin mendapat kemanisan dan kepuasan dalam beribadah. Juga belum pernah aku kenyang dengan minuman, kerana aku sangat rindukan Allah”.
Saidina Abu Bakar ialah salah seorang sahabat Nabi SAW yang mendapat maqam (tingkatan) mukasyafah.
Ini seperti mana diakui oleh Nabi SAW sendiri, maksudnya;
“Tiada yang melebihi kamu Saidina Abu Bakar dalam rasa mekanisan beribadah puasa dan solat. Sesungguhnya ia ialah kerana sesuatu yang tersimpan di dalam dadanya (takwa)”.
petikan disini
WASSALAM
Atuk,, post kesini semangkuk...
ReplyDeleteSalam DO
ReplyDeletenanti saya hantar bau ajer..he he
eeeeee..ada ke bau pengat pisang....
terima ksih
perghh tuk ..
ReplyDeletemantopsss
bak mai sepiring jadi lahh
nak2 pekena ngan kopi tuu perghhh !!!
salam atok, makan sejuk terus dari fridge mmg tak bagus...memang bagi idea kat saya lah.
ReplyDeletehmm tak sesuai disimpan di dalm peti ais ye? mungkin sebab sejuk.
ReplyDeletesalam
ReplyDeletesaya hantu pengat
assalamualaikum atuk : tak kira lah asid ke aper... janji sodap....
ReplyDeletesedapnya,.. teringin air tangan mak.. tapi jauhhhhh
ReplyDeletepisang kalau disimpan dalam peti ais walaupun warnanya hitam tp x bonyok,masih boleh dimakan atau digoreng atau dibuat jemput2... bab asid2 ni x tau ler..
Salam Ieda
ReplyDeleteyang sepiring tu utk ieda la...
he he..
terima kasih
Waalaikumusalam PCL
ReplyDeletesaya tak tahan gigi..nyilu..
terima kasih
Salam Saiazuan
ReplyDeletetapi boleh simpan lama...
terima kasih
Waalaikumusalam Imanshah
ReplyDeletemenu yg senang tu...
terima kasih
Waalaikumusalam Afeezz
ReplyDeletesakit kita cari ubat yer..he he
terima kasih
Salam Aiman
ReplyDeletekalau teringin...beli kat gerai ajer...
tapi tak sama dgn air tangan mak kannn
terima kasih
Salam,
ReplyDeleteSesetengah tempat, pisang abu dipanggil pisang nipah .... memang sedap pisang ini .... digoreng atau dibuat pengat ... kesukaan LF
Assalamualaikum atuk
ReplyDeletesedappppnya.. :)
sedap..walau pun tengok pengat tu malam2 mcm ni...
ReplyDeleteSalam Tuan haji,
ReplyDeletebaru jer bincang pasal pisang dgn anak sedara Turki. Dia tak sangka pısang buleh dimasak buat pengat atau goreng. Saya tunjuk gambor pengat dr blog ni, heran dia.
salam atuk
ReplyDeletesian abu hehe
atok, dah lama saya tak makan masakan tu....semenjak emak saya meninggal dunia
ReplyDeleteSalam cik rozali
ReplyDeleteAmboi sedap nampak pengat pisang tuh...
Waalaikumusalam Dato' LF
ReplyDeletenanti suruh Datin buatkan untuk Dato'
he he...atau beli ajer...
terima kasih
Waalaikumusalam Norh
ReplyDeletememang sedap....ha ha
terima kasih
Salam Ain
ReplyDeletemakan waktu malam pun boleh...
terima kasih
Waalaikumusalam Hjh Yong
ReplyDeleteateee.... yong buatkan untuk deme,
tentu deme hingga menjilat sudu..
terima kasih
Waalaikumusalam Pak Itam
ReplyDeletenak buat macam mana
dah jadi abu...
terima kasih
sedapnya pengat pisang. Pisang kalau simpan dalam peti ais nanti kulitnya lebam.
ReplyDeleteSalam PM
ReplyDeleteminta tolong kat isteri masakkan
Al Fatihah untuk Allahyarhamah ibu PM
terima kasih
Waalaikumusalam Shami
ReplyDeleteapa kata, buat salah satu menu kat kedai shami...
terima kasih
Salam Ibonda
ReplyDeletememang kulitnya lebam
tapi boleh simpan lama kann...
terima kasih
sedapnyer.. tp nmpk mcm sgt2 manis..
ReplyDelete