Monday, January 23, 2012

Pengat Pisang Abu


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Pisang abu yang dipetik dua minggu lepas daripada belakang rumah tu hari, simpan dalam peti ais. Untuk nak bagi rasa kat anak anak yang balik pada cuti perayaan ini.


Petang semalam buatkan pengat
Alhamdulillah...anak anak suka
mereka kata sedap laaa pisang ini,
kalau nak dibandingkan dengan pisang yang biasa dibeli


Sambung makan lagi malam tadi, sambil menonton tv


Ada setengah orang kata....
pisang tidak sesuai simpan dalam peti ais
ada asid terkandung dalamnya.... betul ke...



Saidina Abu Bakar berkata;

“Sejak aku menganut Islam, belum pernah perut aku kenyang dengan makanan. Kerana aku ingin mendapat kemanisan dan kepuasan dalam beribadah. Juga belum pernah aku kenyang dengan minuman, kerana aku sangat rindukan Allah”.
Saidina Abu Bakar ialah salah seorang sahabat Nabi SAW yang mendapat maqam (tingkatan) mukasyafah.

Ini seperti mana diakui oleh Nabi SAW sendiri, maksudnya;

“Tiada yang melebihi kamu Saidina Abu Bakar dalam rasa mekanisan beribadah puasa dan solat. Sesungguhnya ia ialah kerana sesuatu yang tersimpan di dalam dadanya (takwa)”.

petikan disini


WASSALAM

31 comments:

  1. Salam DO

    nanti saya hantar bau ajer..he he

    eeeeee..ada ke bau pengat pisang....

    terima ksih

    ReplyDelete
  2. perghh tuk ..
    mantopsss

    bak mai sepiring jadi lahh
    nak2 pekena ngan kopi tuu perghhh !!!

    ReplyDelete
  3. salam atok, makan sejuk terus dari fridge mmg tak bagus...memang bagi idea kat saya lah.

    ReplyDelete
  4. hmm tak sesuai disimpan di dalm peti ais ye? mungkin sebab sejuk.

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum atuk : tak kira lah asid ke aper... janji sodap....

    ReplyDelete
  6. sedapnya,.. teringin air tangan mak.. tapi jauhhhhh

    pisang kalau disimpan dalam peti ais walaupun warnanya hitam tp x bonyok,masih boleh dimakan atau digoreng atau dibuat jemput2... bab asid2 ni x tau ler..

    ReplyDelete
  7. Salam Ieda

    yang sepiring tu utk ieda la...
    he he..

    terima kasih

    ReplyDelete
  8. Waalaikumusalam PCL

    saya tak tahan gigi..nyilu..

    terima kasih

    ReplyDelete
  9. Salam Saiazuan

    tapi boleh simpan lama...

    terima kasih

    ReplyDelete
  10. Waalaikumusalam Imanshah

    menu yg senang tu...

    terima kasih

    ReplyDelete
  11. Waalaikumusalam Afeezz

    sakit kita cari ubat yer..he he

    terima kasih

    ReplyDelete
  12. Salam Aiman

    kalau teringin...beli kat gerai ajer...
    tapi tak sama dgn air tangan mak kannn

    terima kasih

    ReplyDelete
  13. Salam,
    Sesetengah tempat, pisang abu dipanggil pisang nipah .... memang sedap pisang ini .... digoreng atau dibuat pengat ... kesukaan LF

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum atuk

    sedappppnya.. :)

    ReplyDelete
  15. sedap..walau pun tengok pengat tu malam2 mcm ni...

    ReplyDelete
  16. Salam Tuan haji,
    baru jer bincang pasal pisang dgn anak sedara Turki. Dia tak sangka pısang buleh dimasak buat pengat atau goreng. Saya tunjuk gambor pengat dr blog ni, heran dia.

    ReplyDelete
  17. atok, dah lama saya tak makan masakan tu....semenjak emak saya meninggal dunia

    ReplyDelete
  18. Salam cik rozali

    Amboi sedap nampak pengat pisang tuh...

    ReplyDelete
  19. Waalaikumusalam Dato' LF

    nanti suruh Datin buatkan untuk Dato'
    he he...atau beli ajer...

    terima kasih

    ReplyDelete
  20. Waalaikumusalam Norh

    memang sedap....ha ha

    terima kasih

    ReplyDelete
  21. Salam Ain

    makan waktu malam pun boleh...

    terima kasih

    ReplyDelete
  22. Waalaikumusalam Hjh Yong

    ateee.... yong buatkan untuk deme,
    tentu deme hingga menjilat sudu..

    terima kasih

    ReplyDelete
  23. Waalaikumusalam Pak Itam

    nak buat macam mana
    dah jadi abu...

    terima kasih

    ReplyDelete
  24. sedapnya pengat pisang. Pisang kalau simpan dalam peti ais nanti kulitnya lebam.

    ReplyDelete
  25. Salam PM

    minta tolong kat isteri masakkan


    Al Fatihah untuk Allahyarhamah ibu PM

    terima kasih

    ReplyDelete
  26. Waalaikumusalam Shami

    apa kata, buat salah satu menu kat kedai shami...

    terima kasih

    ReplyDelete
  27. Salam Ibonda

    memang kulitnya lebam
    tapi boleh simpan lama kann...

    terima kasih

    ReplyDelete
  28. sedapnyer.. tp nmpk mcm sgt2 manis..

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Memberi Komen Pada Blog Atuk-phd® , Bersama² kita menuju kejayaan ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...