بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة
Semasa kecil kecil dahulu, Allahyarham bapa selalu membuat pulut durian dengan air tangannya sendiri, setelah bahan bahannya disediakan oleh emak.
Hidangan pulut durian ini biasanya mengikut musim durian, kerana bahan utamanya adalah buah durian.
Bahan bahannya:
4 ulas durian
1 senduk pulut yang telah dikukus
1 senduk santan mentah
1 sudu gula
sedikit garam
cara caranya
gula dan garam dimasukkan ke dalam santan dan kacau
asingkan isi durian dengan bijinya
gaul isi durian, pulut dan santan
(kalau nah kit, gaul dgn tangan...he he)
asingkan isi durian dengan biji
sungguh enak sekali...hingga menjilat jari (sunnah Nabi saw.)
Keberkatan jangan memakan makanan yang sangat panas
Kita seharusnya apabila ingin memakan makanan yang baru lepas dimasak, hendaklah dibiarkan terlebih dahulu asap panasnya keluar dan biarkan ia sejuk sedikit. Ini kerana keberkatan tidak diperolehi pada makanan yang panas. Keberkatan yang banyak diperolehi ketika makanan telah hilang asap panasnya dan tidak berapa panas (suam)
Kita teliti hadis-hadis yang berkaitan.
Diriwayatkan oleh Asma’ binti Abu Bakar r.a bahawa:
“Apabila dirinya membuat tsarid (bubur daging), ia menutupinya dengan sesuatu sehingga hilanglah asap panasnya. Ia menuturkan, “Aku mendengar Rasulullah saw bersabda: “Hal itu merupakan berkat yang paling besar, iaitu makan yang hilang rasa panasnya”.
H/R Ad Darimi, Ibnu Hibban, Hakim, Ibnu Abi Dunya dan Baihaqi
Rasulullah saw bersabda:
“Janganlah makan makanan, kecuali hingga hilang asap panasnya”.
H/R Baihaqi
WASSALAM
salam
ReplyDeletesaya kalau makan pulut durian,mkn cepat2...kalau bar lama2 tak lalu jadinya,bila pulut mengembang...
assalamualaikum atuk : hahaha.. sy ade kenangan manis pasal pulut durian ni... nak wat entry kat blog lah pasal bende ni... heheheh
ReplyDeleteAssalamualaikum Atuk;
ReplyDeleteSedap tu...!!!
Assalamualaikum Tuan Haji,
ReplyDeleteNi makanan kegemaran orang belah utara. Saya tak pandai makan doyan dgn pulut, makan doyan gitu saja. Buat sambal pun saya suka guna doyan baru supaya sambal rasa manis-manis tp diperah limau bagi masam sikit. Idak panas badan ke makan banyak tu Tuan Haji?
Salam ATuk,
ReplyDeleteSedap durian. Selalu buat santan letak durian ..pehtu makan ngan roti..memang sedapp..
memang sedap .. kalau di pahang org suke buat serawa deyan tuk :)
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteEn.Atok, sy suka serawa durian bergula merah. Makan panas-panas dengan pulut tanak atau biskut tawar. Aduhh!
assalamualaikum atuk ......
ReplyDeleteberkenan kat dulang yg warna oren tu..... teringat dulu2 kat rumah tok.
Waalaikumusalam Kamsiah
ReplyDeletebetul tu...
kena makan cepat2 sebelum pulutnya kembang...he he
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Afeezz
ReplyDeletetentu lucu kut
saya tunggu n3 nya
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Ummiross
ReplyDeletemablussssss
sedapppp...he he
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Hjh Yong
ReplyDeletekalau yong rasa sekali tentu nak 2 kali..he he
ikut petua orang tua2, minum air dalam kulitnya...Insyaallah tak panas...
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Alin
ReplyDeleteitu pun sedap dan selalu buat juga
terima kasih
Wassalam
Salam Ieda
ReplyDeleteserawa pun sedap juga
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Fara
ReplyDeleteorang kata biskut mayat
cicah masa serawa panas...uhhh
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Ibu Guru
ReplyDeletedulang tu drp saya kecik2 lagi dah ada...he he
terima kasih
Wassalam
Assalamualaikum...masyaallah sedapnya Haji lama betul tak makan ni.
ReplyDeleteassalamualaikum atuk...sedapnya pulut durian tu terliur rasanya....:)
ReplyDeletetuh durian macam bubur :)
ReplyDeleteInfo Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/
pulut durian sgt sedap :D
ReplyDeletesalam atuk,
ReplyDeleteaz tak leh jalan makan pulut lagu tu. hehehhe
kena masak durian tu dulu uat kuah baru siottttttt
Salam Cik rozali
ReplyDeletePatutlah lalu kat rumah Afezz bau durian masa balik kerja tadi tadi hehehhe
Waalaikumusalam THA
ReplyDeletemaaf haji...(saya agak dah haji akan komen he he)
kat Makkah tak ada durian ke....?
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Mama
ReplyDeletehari minggu ni nanti boleh buat..
terima kasih
Wassalam
Salam Diana
ReplyDeletebetul tu...saya pun pernah buat
terima kasih
Wassalam
Salam Konde
ReplyDeleteseakan2 tapi pulut durian ini tak dimasak...
terima kasih
Wassalam
Salam Saiazuan
ReplyDeletepernah makan yer...
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam THAZ
ReplyDeletetu namanya serawa kut
sedap juga cicah dgn roti
terima kasih
Wassalam
Waalaikumusalam Shami
ReplyDeletetak patut betul Afeezz tu.....
makan serong2 .... he he
terima kasih
Wassalam
assalamualaikum atok..
ReplyDeleteorg utara mmg rajin buat pulut durian nie kan
Waalaikumusalam Sahrom
ReplyDeletemukin mereka nak perbagaikan hasil drp buah durian
terima kasih
Wassalam
sedapnye.. tp manis sgt2..
ReplyDeletesalam tuan hj,
ReplyDeleten3 kali ni bagai ancaman...mgg tangkap leleh laaa...insyallah nak makan durian chowkit laaa,,,,
salam atok, td pg kita jumpa dan berborak depan rezeki...ada serawa durian tp tak terjamah la plak...style lenyek2 durian dgn pulut tu mmg kesukaan ank pcl yg bongsu...
ReplyDeleteskrg dah dekat sangat dgn atok...ukhuwah dah bertaut kita teruskan insyaallah.
durian?? pingsaannnn psl suker sgt2...hihihihi
ReplyDelete