Thursday, December 15, 2011

Pulut Durian


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Semasa kecil kecil dahulu, Allahyarham bapa selalu membuat pulut durian dengan air tangannya sendiri, setelah bahan bahannya disediakan oleh emak.

Hidangan pulut durian ini biasanya mengikut musim durian, kerana bahan utamanya adalah buah durian.

Bahan bahannya:

4 ulas durian
1 senduk pulut yang telah dikukus
1 senduk santan mentah
1 sudu gula
sedikit garam

cara caranya

gula dan garam dimasukkan ke dalam santan dan kacau
asingkan isi durian dengan bijinya

gaul isi durian, pulut dan santan
(kalau nah kit, gaul dgn tangan...he he)

asingkan isi durian dengan biji

gaul isi durian, pulut dan santan yang telah campur dengan gula dan garam

sungguh enak sekali...hingga menjilat jari (sunnah Nabi saw.)


Keberkatan jangan memakan makanan yang sangat panas

Kita seharusnya apabila ingin memakan makanan yang baru lepas dimasak, hendaklah dibiarkan terlebih dahulu asap panasnya keluar dan biarkan ia sejuk sedikit. Ini kerana keberkatan tidak diperolehi pada makanan yang panas. Keberkatan yang banyak diperolehi ketika makanan telah hilang asap panasnya dan tidak berapa panas (suam)
Kita teliti hadis-hadis yang berkaitan.

Diriwayatkan oleh Asma’ binti Abu Bakar r.a bahawa:

“Apabila dirinya membuat tsarid (bubur daging), ia menutupinya dengan sesuatu sehingga hilanglah asap panasnya. Ia menuturkan, “Aku mendengar Rasulullah saw bersabda: “Hal itu merupakan berkat yang paling besar, iaitu makan yang hilang rasa panasnya”.
H/R Ad Darimi, Ibnu Hibban, Hakim, Ibnu Abi Dunya dan Baihaqi

Rasulullah saw bersabda:

“Janganlah makan makanan, kecuali hingga hilang asap panasnya”.
H/R Baihaqi



WASSALAM

36 comments:

  1. salam
    saya kalau makan pulut durian,mkn cepat2...kalau bar lama2 tak lalu jadinya,bila pulut mengembang...

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum atuk : hahaha.. sy ade kenangan manis pasal pulut durian ni... nak wat entry kat blog lah pasal bende ni... heheheh

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Atuk;

    Sedap tu...!!!

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Tuan Haji,

    Ni makanan kegemaran orang belah utara. Saya tak pandai makan doyan dgn pulut, makan doyan gitu saja. Buat sambal pun saya suka guna doyan baru supaya sambal rasa manis-manis tp diperah limau bagi masam sikit. Idak panas badan ke makan banyak tu Tuan Haji?

    ReplyDelete
  5. Salam ATuk,

    Sedap durian. Selalu buat santan letak durian ..pehtu makan ngan roti..memang sedapp..

    ReplyDelete
  6. memang sedap .. kalau di pahang org suke buat serawa deyan tuk :)

    ReplyDelete
  7. Salam,

    En.Atok, sy suka serawa durian bergula merah. Makan panas-panas dengan pulut tanak atau biskut tawar. Aduhh!

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum atuk ......
    berkenan kat dulang yg warna oren tu..... teringat dulu2 kat rumah tok.

    ReplyDelete
  9. Waalaikumusalam Kamsiah

    betul tu...
    kena makan cepat2 sebelum pulutnya kembang...he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  10. Waalaikumusalam Afeezz

    tentu lucu kut
    saya tunggu n3 nya

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  11. Waalaikumusalam Ummiross

    mablussssss
    sedapppp...he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  12. Waalaikumusalam Hjh Yong

    kalau yong rasa sekali tentu nak 2 kali..he he

    ikut petua orang tua2, minum air dalam kulitnya...Insyaallah tak panas...

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  13. Waalaikumusalam Alin

    itu pun sedap dan selalu buat juga

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  14. Salam Ieda

    serawa pun sedap juga

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  15. Waalaikumusalam Fara

    orang kata biskut mayat
    cicah masa serawa panas...uhhh

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  16. Waalaikumusalam Ibu Guru

    dulang tu drp saya kecik2 lagi dah ada...he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum...masyaallah sedapnya Haji lama betul tak makan ni.

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum atuk...sedapnya pulut durian tu terliur rasanya....:)

    ReplyDelete
  19. kalau masa saya kecik2 dulu tak makan dengan santan..makan dengan air garam je..pun sedap.>:)

    ReplyDelete
  20. tuh durian macam bubur :)

    Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

    ReplyDelete
  21. salam atuk,

    az tak leh jalan makan pulut lagu tu. hehehhe

    kena masak durian tu dulu uat kuah baru siottttttt

    ReplyDelete
  22. Salam Cik rozali

    Patutlah lalu kat rumah Afezz bau durian masa balik kerja tadi tadi hehehhe

    ReplyDelete
  23. Waalaikumusalam THA

    maaf haji...(saya agak dah haji akan komen he he)

    kat Makkah tak ada durian ke....?

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  24. Waalaikumusalam Mama

    hari minggu ni nanti boleh buat..

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  25. Salam Diana

    betul tu...saya pun pernah buat

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  26. Salam Konde

    seakan2 tapi pulut durian ini tak dimasak...

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  27. Salam Saiazuan

    pernah makan yer...

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  28. Waalaikumusalam THAZ

    tu namanya serawa kut
    sedap juga cicah dgn roti

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  29. Waalaikumusalam Shami

    tak patut betul Afeezz tu.....
    makan serong2 .... he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  30. assalamualaikum atok..

    org utara mmg rajin buat pulut durian nie kan

    ReplyDelete
  31. Waalaikumusalam Sahrom

    mukin mereka nak perbagaikan hasil drp buah durian

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  32. salam tuan hj,

    n3 kali ni bagai ancaman...mgg tangkap leleh laaa...insyallah nak makan durian chowkit laaa,,,,

    ReplyDelete
  33. salam atok, td pg kita jumpa dan berborak depan rezeki...ada serawa durian tp tak terjamah la plak...style lenyek2 durian dgn pulut tu mmg kesukaan ank pcl yg bongsu...

    skrg dah dekat sangat dgn atok...ukhuwah dah bertaut kita teruskan insyaallah.

    ReplyDelete
  34. durian?? pingsaannnn psl suker sgt2...hihihihi

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Memberi Komen Pada Blog Atuk-phd® , Bersama² kita menuju kejayaan ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...