Tuesday, December 27, 2011

Roti Jala

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Sempena cuti Hari Natal, semua anak ada di rumah, kecuali Kak Ngah. Pagi semalam kesempatan membuat roti jala untuk sarapan pagi.

Botol acuannya telah lama saya beli daripada Reen Khan Shariff, Sarawak, memlalui on line FB.








Kuah durian dicampur dengan jagung sebagai cicah roti jala



Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda:

"Keberkatan sesuatu makanan itu ialah dengan berwuduk sebelum dan selepas makan"

(Riwayat Ahmad, Daud, Al-Tarmizi & Hakim)
(belum mampu amalkan lagi)


Wassalam

44 comments:

  1. Salam Atuk.
    Wah kemain cantik lagi roti jala tuh. Kreatif sangat. Hihi :)

    ReplyDelete
  2. Salam Atuk...

    Memang unik jalanya...

    ReplyDelete
  3. Salam cik rozali

    Menarik tu...roti jala warna warni, bole dikormersial hehehe

    ReplyDelete
  4. SALAM,
    USH, TAK PERNAH TENGOK ROTI JALA MACAM NI ... BERWARNA-WARNI . ADA KUAH DURIAN PULAK TU ! LAIN KALI, JEMPUTLAH KAMI .

    ReplyDelete
  5. kombinasi warna yg menarik-hijau kuning...saya biasa buat kaler kuning ja...
    kalau la berjiran dgn atuk...hehe..

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum Atuk

    Hehe saya pun ada benda tu,beli kat DIY, Skrg ni mcm fenomena dgn benda t. Mana dpt idea buat kale tu, cantik, nak TIRULAH..Kira Atuk ni pengasas roti jala berkale...Syabas!

    Betul kata Kamisah bagus klu berjiran dgn atuk, atuk rajin masak...

    ReplyDelete
  7. Peh! Cantik! Tak sangka En.Atok kreatif mcm nie. Hiks! Klu dibuat meniaga, sy rasa boleh pergi nie.

    =D

    ReplyDelete
  8. salam atuk
    sedap tu, warna warni tp sya tak suka cicah manis suka kuah kari..meletop!!!

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum atuk : laen macam jer roti jala tu.. tp kalau makan ngan kuah durian tu mmg la sedap... nyam3

    ReplyDelete
  10. Waalaikumusalam Cikinto

    he he
    tiru dlm FB orang

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  11. Waalaikumusalam ckLah

    kelebihan ber FB
    ha ha....

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  12. Waalaikumusalam Shami

    boleh buat kat kedai Shami
    nanti ramai pelanggan datang
    Insyaallah

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  13. Waalaikumusalam Dato' LF

    Insyaallah...boleh

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  14. Salam Kamsiah

    kalau berjiran
    Insyaallah...boleh rasa ...he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  15. Waalaikumusalam Mama Ju

    saya yang untung kalau kita berjiran
    he he....

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  16. Salam Fara

    kalau berniaga ...patah pinggang
    sebab lambat membuatnya.. he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  17. Waalaikumusalam Kasihibu

    Insyaallah
    lain kali buat kuah kari pula

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  18. Waalaikumusalam Afeezz

    rasanya sama dgn roti jala biasa tu..
    cuma tukar warna ajer

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  19. botol acuan tu kat kedai tak de ke??
    nak beli la satu..

    ReplyDelete
  20. Salam Diana

    acuan ni baru lagi...
    tapi cuba tenguk kat kedai jual peralatan kek, mukin sekarang dah ada kut...

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  21. 1st time tgk roti jala warna mcm tuh..

    ReplyDelete
  22. salam atuk...wah betullah memang cantik roti jalanya. first time tengok ni.

    ReplyDelete
  23. wahhhhhhhhhhhhhhhhhh

    tukkk

    x nak cakap banyakkk

    bak mai sepiringg !!!

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum,

    Konpius!, makan roti jala rasa terlu????..hehe.

    ReplyDelete
  25. Assalam atuk, menarik tgk roti jala warna ni..sedap tu cicah kuah durian:)

    ReplyDelete
  26. pelik je roti jala tu? menarik r.. tak pernah makan..? bila la dapat n merasa ni? kena pergi rumah atok ni..

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum Atuk;
    Waa cantik betul roti jala ni, lain dari yang lain..

    ReplyDelete
  28. Salam Papa Mifz

    tak lama lagi mukin popular leee

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  29. Waalaikumusalam Liza

    liza tenguk FB Reen..lagi cantik

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  30. Salam Ieda

    he he
    dah habis dah ieda

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  31. Waalaikumusalam Cikgu Humairi

    sebab resepinya taruh telur...
    he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  32. Waalaikumusalam Nieza

    sesekali berkumpul anak beranak
    ubah selera....

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  33. Salam Zul

    jemput laaa datang kerumah

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  34. Waalaikumusalam Ummiross

    rasanya tetap sama dgn yg biasa
    cuma warna saja yg berubah he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  35. tak pernah sy tengok roti jala berwarna warni atuk..pasti sedap rasanya :D

    ReplyDelete
  36. Salam Saiazuan

    resepinya sama
    solek kan sikit ajeee...he he

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  37. Salam Gedek

    he he
    zaman dah berubah

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  38. assalamualaikum atuk....cantiknya color roti jala tu n kuah cecahnya pun sedap betul...:)

    ReplyDelete
  39. Waalaikumusalam Mama

    jemput la makan he he.........

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum atuk..
    wahhhh...tak penah seumur hidup sy tenguk roti jala gitu rupenya...berkaler2 dan 4 segi pualk tu...

    cecah dgn kuah derian..huh!bestnya..

    ReplyDelete
  41. Waalaikumusalam Nyanyisunyi

    he he
    lihat FB Reen...lagi menarik
    berkaler-kaler...

    nanti cuba buat ler...

    terima kasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  42. aduhai! next gath sy book ini yer?? hihihihi...

    ReplyDelete
  43. asalamualaikum
    terima kasih menbeli acuan kuih jala
    cantik berseri2 kuih jala atuk ini

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Memberi Komen Pada Blog Atuk-phd® , Bersama² kita menuju kejayaan ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...