Tuesday, September 25, 2012

Sambal Petai Jawa / Belalang



بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Di kampung saya panggil petai jawa dan 
setengah tempat panggil peta belalang
Orang kampung tak pandang petai ni
mereka biar begitu aje, tua sampai warna hitam

Hari Sabtu lepas saya balik ke kampung
kebetulan buah petai jawa ni banyak
petik-petik, bawa ke KL

Semalam dijadikan sambal petai untuk menu makan malam


Sambal petai jawa/belalang

Hidangan berbuka semalam


Resepi Sambal Petai Jawa/Belalang

Petai dikopek

Belacan, garam, cili api ditumbuk lumat
Masukkan kelapa parut - tumbuk
perahkan limau nipis/limau kasturi - tumbuk/gaul
kemudian bahan tadi digaul dengan petai jawa
dah boleh dihidang


Membantu Isteri


Marilah bersama mencontohi sikap seorang lelaki yang paling agung di dalam menguruskan hal ehwal rumahtangga. Lelaki tersebut tidak lain dan tidak bukan adalah Rasulullah SAW. Baginda menolong para isterinya di dapur, malah  Rasulullah SAW.  menjahit sendiri kasutnya yang telah terkoyak. Ingatlah pesanan  Rasulullah SAW.  di dalam hadis ini:

Dari Abu Hurairah Radhiyallahu 'Anhu bahwa Rasulullah SAW. pernah bersabda;

“Orang beriman yang paling sempurna imannya adalah orang yang paling baik akhlaknya, dan orang yang paling baik akhlaknya adalah orang yang paling baik terhadap istrinya”

(HADITH RIWAYAT At-Tirmidzi)



WASSALAM

32 comments:

  1. Assalamualaikum ATUK..
    Rasa petai belalang ni mcm rasa petai biasa tu ker??..selalu tgk tp tak pernah makan pun....

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Tuan....

    Kalau petai Banjar, macam mana pulak? Hehe...

    **orang Jawa belah ckLah panggil ni 'Lamtoro'. Sebut huruf Lam, huruf To, dan huruf Rho....:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam ckLah

      Ini yg malu dengan orang sekampung ni....he he

      Banjar dia ada kelebihan yg tersendiri...
      pernah berkawan semasa di Sri Perak dulu

      Delete
  3. Assalammualaikum atuk.

    ohhh sy kenal benar dgn petai jawa nih..salah satu lauk kegemaran ayah&saya..biasanya mak masakkan sambal tumis :) mmg sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Mamy

      selalunya orang buat sambal tumis campur ikan bilis...

      Delete
  4. Waalaikumusalam Eye

    rasanya macam petai biasa tu laa

    petai yg banyak terdapat di tepi jalan (KL) tu..saiz dia besar sedikit...pernah makan ...tak sedap

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Atuk..

    Tentu berselera berbuka semalam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Ummiross

      he he...tambah 2 kali...

      Delete
  6. Replies
    1. Waalaikumusalam Dato' LF

      menu orang kampung ajer...

      Delete
  7. Assalamualaikum Atuk...bila jumpa kali kedua @BBangi.. atuk nampak lebih muda dari sy...haha, sy suka perwatakan Atuk...cool, okeh bab masakan petai ni memang jd kesukaan...org kedah panggei petai belalang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam PCL

      malu orang baca...kalau nak ...berbisik ajer...he he..

      buat sambal tumis pun sedap juga...

      Delete
  8. Assalamualaikum..
    adeh.. sy mmg x bleh tgk petai
    harus di makan.. mak x bagi
    sbb sy pakai tiub tp kdg2 nyuruk2 mkn
    kantoi juga sbb bau hehe

    ReplyDelete
  9. Waalaikumusalam Maiyah

    waaa..peminat juga yer...
    tapi kalau makan kena kunyah lumat2 yer

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Atuk..

    Teringat masa kecik2 petai ni lepas petik terus makan gitu je kat bawah pokok.. Terima kasih berkongsi resepi ni ye Atuk.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Kak DO

      saya pun masa kecik2 dulu pun sama ...tak ada makanan ringan macam sekarang ni

      Delete
  11. assalamualaikum & salam kenal..org cakap sedap mkn petai tapi saya tak makan petai..lepas makan jadi pening kepala..alhamdulillah, seorang suami yg bertanggungjawab utk membantu & menolong isteri.saya follow sini juga ye,no:265

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam KS

      Salam kenal
      terima kasih singgah dan follow PHD

      Delete
  12. Alin panggil petai belalang. Ms kecik2 selalu makan camtu jek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Alin

      saya pun....kalau yg muda2 tu

      Delete
  13. assalamualaikum atuk: tak pahit ke petai ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Afeezz

      petai kampung ok...
      tapi petai yg tumbuh tepi jalan tu...memang tak sedap

      Delete
  14. assalamualaikum atuk...x pernah makan petai tu sedap ke mcm nak cuba jer...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Mama

      rasanya macam petai biasa tu...

      Delete
  15. asslm atuk..

    suami sy suka mkn smbl petai udang..

    sy x brp minat..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Zura

      biasa orang buat sambal tumis udang atau ikan bilis

      Delete
  16. Assalammualaikum Atuk

    Pernah makan masa kecik..tapi dah besar jarang jumpa..tak berkesempatan nak ke perjumpaan blogger kat rumah Datuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Kak Ina

      seramai 36 orang bloger datang pada hari tu...

      Delete
  17. Assalamualaikum,

    Masa nak makan petai ni (masa zaman kanak-kanak) kena gantung dulu biji-bijinya. Bila semua dah tergantung....ngap semuanye. Pastu kulitnya dibuat 'music ensamble' sambil nyanyi lagu tiga kupang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Cikgu Humairi

      itu kena petai muda...kalau petai dah tua...habis berterabur...

      kalau ada lagu popular masa tu
      lagu tiga kupang jadi juara

      Delete
  18. sALAM TUANHAJI..
    SIAP BAGI RESEPI TU..
    BOLEHLE BUAT PASNI TAPI KENA BERKENALAN DULU DENGAN PETAI BELALANG TU..

    NUFFNANG EARNING

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumusaslam Nur

      Insyaallah
      nanti balik kampung saya snap gambar pokok dan buah petai belalang tu...

      Delete

Terima Kasih Kerana Sudi Memberi Komen Pada Blog Atuk-phd® , Bersama² kita menuju kejayaan ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...