Friday, May 25, 2012

Ho Chi Minh 2012-8 - Panorama HCM


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Panorama Ho Chi Minh City (HCM)
yang sempat saya rakam


Bangunan ini telah dibina pada tahun 1902-1908, dengan gaya bentuk kolonial Perancis untuk bandar Saigon ketika itu. Ia telah dinamakan semula 'Ho Chi Minh City People's Committee' selepas tahun 1975



 Pakir motorsikal bertingkat

 Kebanyak bangunan di Vietnam, lebarnya cuma 12 kaki

 Tan Hoa Ngoc Hotel, 50 miter ke Ben Thanh

 Gambar atas, cuma terdapat 1 tol sahaja di HCM
Gambar bawah, antara stesen pam minyak


 Pengangkutan awam

 Rakyat awam tidak dibenarkan memiliki kereta, cuma motor sahaja

 1 keluaraga dibenarkan cuma 2 orang anak sahaja

 Kebanyakan penduduk HCM akan pulang ke kampung bila hujung minggu

 Pengangkutan air antara yang terpenting juga

 Wayar berserabut
(kelebihannya, jalan raya tidak berlubang lubang)

 Padi antara tanaman utama
(kerja kerja pemasangan tiang elektrik sedang di jalankan)

 Aktiviti riadah budak budak sekolah di taman
(tengah tengah bandar HCM)

Salah sebuah sekolah



Firman Allah yang bermaksud:

“Pergilah berjalan (mengembara) di muka bumi kemudian lihatlah bagaimana akibat orang yang mendustakan Allah.”

(Surah al-Anam, ayat 11)



WASSALAM

12 comments:

  1. indah nyer panorama di negara orang... banyak yang diketahui di sana budaya dan segala macam

    Agak lama tak ziarah kat blog kamu... Maaf saya cuti panjang tempoh hari...
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami...
    diy repair door trim kereta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Afzainizam

      setiap pekerjaan kena ada rehat/cuti

      Delete
  2. Assaalamualaikum Atuk..

    Jauh berjalan luas pemandangan,banyak pengalaman, Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Ummiross

      Alhamdulillah

      Delete
  3. salam THR,

    best pulak teguk parking motor bertingkat......kalau apply kat sini pun elok jugak kan...tak delah beerlaku perkara yng tak ingin.

    suasana nya nampak tenang dan mndamaikan....bayk ke membeli belah?? bahasa komunikasi ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Ain

      Majlis Perbandaran kita kena fikirkan..


      komunikasi disana lebih kepada BI
      tapi ada sesetengahnya tahu BM....tambah2 orang Melayu Cham

      Delete
  4. memang seronok tgk suasana disini, berbeza sikit dgn kita disini, parkir motor tuu, kenapa kat mesia x mcm tu kan ekekek, tapi seyess seronok disini sbb banyak tinggalan sejarah yg boleh kita lihat ;)

    ReplyDelete
  5. salam atuk... ee jelesnya liza nengokkan oghang tu dpt nyongket sana-sini. banyak tinggalan sejarah yg dpt dinengokkan. dpt juga tunjuk kat anak2.

    ReplyDelete
  6. salam tok, tak penat ke berjalan....banyak modal tu

    ReplyDelete
  7. hanya motor...susah la nak bawak family berjalan...huhu

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Atuk..

    Jauh berjalan.. Luas pengalaman.. Bertambah ilmu.. Bertambah kenalan, bertambah ibadah .. Alhamdulillah..

    Akak baru sampai Thailand, Khmer dan Myanmar.. Vietnam ni taktau Ada kudrat ke tak nak sampai... :)

    ReplyDelete
  9. best jugak jejalan negara org, byk yg kita boleh timba ilmu

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Memberi Komen Pada Blog Atuk-phd® , Bersama² kita menuju kejayaan ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...