Thursday, June 28, 2012

Kelantan Jun 2012-5 - Buah Tangan - Budu


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Budu atau Pati Ikan Bilis sebagai buah tangan daripada kawan yang pernah berkhidmat dengan saya di Ibu Pejabat dahulu.

Maaf dipinta kerana tidak dapat memenuhi undangan tempuh hari, Insyaallah, dilain kali dalam suasana yang lebih meriah.

Terima kasih banyak-banyak atas layanan dan buah tangan



Rahsia Khasiat Budu Terbongkar


Budu merupakan makanan traditional negeri Pantai Timur yang diperbuat daripada ikan bilis atau udang bari yang dijeruk sehingga hancur.

Budu atau sos bilis mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman.

Kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser.

Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal.

Mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh.

Ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.

Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah.

Mengatasi masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa.

Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin).

Vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.

Pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.




Definisi Makanan Makruh

Makanan yang makruh ialah makanan yang mengeluarkan bau yang tidak
menyenangkan kepada pemakan dan orang lain disekitarnya seperti petai,
jering, kerdas, bawang jeruk, budu, belacan, cencaluk dan sebagainya.
Tujuan tidak digalakkan oleh syarak memakan makanan yang makruh supaya
tidak mengganggu keselesaan diri dan orang lain seperti ketika solat
berjamaah, bermusyawarah atau berada dalam kumpulan.


Bagi seorang pelajar makanan yang baik diamalkan ialah memakan makanan
yang seimbang, baik, halal, berzat, berkhasiat, bertenaga dan
seumpamanya. Antaranya kismis, kurma, madu, buah-buahan, susu segar dan
lain-lain di samping berdoa sebelum dan selepas makan.




WASSALAM

37 comments:

  1. Salam En.Atuk,

    Agak2, budu mendatangkan bau yg tak menyenangkan pd kitatak lps memakannya?

    ReplyDelete
  2. Budu ni, kalau di tumis katanya lebih sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Daddy Ziyyad

      boleh cuba nanti

      Delete
  3. Assalammualaikum atuk

    sy pun suka budu tp kena letak cili api banyak2 baru kick :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Mamyharraz

      capur pula dgn air asam limau ...lebih kick..

      Delete
  4. Waalaikumusalam Fara

    he he....tak tahu pulak saya...jarang2 makan budu ni...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Tn. Hj,

    Baru berkesempatan mengikuti Blog Tn Hj..... Tak pernah mencuba tetepi sekiranya boleh menurunkan kadar kolestrol.....nampaknya satu cara untu mencubanya........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Pesona

      Alhamdulillah...terima kasih

      boleh le cuba nanti

      Delete
  6. lama juga tak makan budu ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Rulza

      he he...kat kedai makan sekarang dah banyak sediakan pencicah budu..

      Delete
  7. memang terbaik tuk
    saya kalau ada budu lawan lak ngan jantung pisang huhuhu ... pengsan ! ..
    budu kelantan terbaik kan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ieda

      patut saya lalu tempuh hari Ieda tak perasan...he he

      Delete
  8. Salam haji...banyak buah tgn tu..pasing2 ke sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam THA

      he he
      dah faraidkan kat kawan2 disini
      Insyaallah...lain kali

      Delete
  9. pernah jilat sedikit budu kawan kelantan bawa ke sekolah, x berapa nak masuk sebab lebih suka tempoyak goreng,.. tapi tempoyak goreng x sekomersial budu,.. org kelantan bijak berniaga la tu kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ain

      kawan saya orang kelantan
      tempoyak campur budu...

      Delete
  10. assalamualaikum atuk..
    budu ni sedap..1st time mkn ms kwn terengganu bw balik dri negerinya...even bau sikit..tp sedap..cicah ngn cili n limau..fuh! terlio dh skrg..
    atuk try mkn tempoyak goreng...fuh! lg sedap..bak kata org atas tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Yumida

      lama dah saya bergelumang dengan tempoyak (eh wahhh)...tak pernah lagi menggoring tempoyak...nanti saya cuba...tak melutup ke masa goring tu...

      Delete
  11. baru tahu banyak khasiat budu ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Norh

      saya pun cari kat google

      Delete
  12. salam atuk... liza tak makan budu la.. tempoyak boleh laa. itu pun kadang payah nak lalu kat tekak. tapi kalau masak asam tempoyak... sedap aje. kalau deghoyan tu lagi le lajunya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Liza

      saya cicah sikit2 ajer
      tapi kalau durian...sama la kita

      Delete
  13. Assalamualaikum wbth atok...
    sronok bace blog atok nie...
    maaf su tak penah makan budu nie...so tak leh komen pe rasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Su

      ok ...tak pa

      menyeguk kat sini pun dah syukur...

      Delete
  14. Salam atuk..

    mak aih sedapnya tgk budu tu..sy takleh mkn sgt sbb alergik.tp mmg suka sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam KH

      penambah selera...kan...

      Delete
  15. Assalamualaikum Atuk;

    Banyak tu, ummi sekali-sekala boleh je pekena budu, tapi tak boleh selalu, resdung, hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Ummiross

      dah bagi2 kat kawan pejabat...

      Delete
  16. Assalam atuk. Banyak juga faedahnya makan budu ni ye? tapi bundo tak reti sangat nak makan budu. Cencaluk ngan tempoyak tak apa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Ibundo

      saya pun tak reti juga
      kena tanya orang Kelantan...

      Delete
  17. Salam Atuk

    Alamak budu dlm peti ais dah berbulan tak berusik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Mama Ju

      dalam petia ais tak pa
      kalau kat luar...dah masam sangat..

      Delete
  18. Salam Atuk,

    Budu tenyeh dgn asam limau dan cili padi kampung,
    jumpa ikan singgang ikan aya,ulam pula pucuk daun gajus,

    Mak Mentua lalu depan pun tak lawe dah!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Siti

      he he
      kesian Mak Mentua tu...

      Delete
  19. assalamualaikum atuk....wah memang sedap kalaudpt makan budu inikan...:)

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum atuk : first time makan budu secara tak sengaja. pastu terus suke... hehehe

    ReplyDelete
  21. Penyelera makanan semasa bersahur di bulan puasa nanti

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami...
    diy pemasangan lampu daylight

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Memberi Komen Pada Blog Atuk-phd® , Bersama² kita menuju kejayaan ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...